Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Стрес-шопінг: чому імпульсивні покупки тільки шкодять

Багато людей мають звичку знімати стрес за допомогою покупок, проте це не допомагає, тому слід шукати альтернативні варіанти боротися з втомою та поганим настроєм

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші.

Шопінг не допоможе боротися зі стресом

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші.

Всі ми час від часу піддаємося стресу: "завал" на роботі, проблеми у навчанні чи труднощі в особистому житті. Ми шукаємо спосіб чимось "заглушити" власні почуття та проблеми. І дуже часто наш вибір падає на різноманітні покупки.

Чому шкідливо щось купляти під час стресу та чим замінити подібну потребу розповідає керівниця психологічного напряму "Фонду Маша" Катерина Тімакіна.

Чому подібний відпочинок – погана ідея

Зазначається, що зі стрес-шопінгом стикався майже кожен. Особливо зараз, коли до всіх магазинів можна потрапити просто за допомогою інтернету – не потрібно навіть покидати власну кімнату.

"Втомилася на роботі – треба порадувати себе новою сукенкою, бо не дарма ж ти так багато працюєш. Посварилася з коханою людиною – саме час для помадки з розпродажу. День просто не задався – а тут таргетована реклама в соцмережах пропонує купити все що завгодно. І що, вірогідно, тобі не потрібно", – пояснює Тімакіна.

У період свят імпульсивний шопінг набуває велетенських масштабів. Це не дивно, адже більшість товарів продаються зі знижкою та мають красиве святкове оформлення, чим приваблюють потенційних покупців.

"Ми стресуємо, що не встигаємо закінчити всі важливі справи до нового року, що не маємо планів на Новорічну ніч, що аврал на роботі… Список нескінченний. Як і чеки після імпульсивних витрат", – зазначає Марія Тімакіна.

Наголошується, що під час шопінгу ми отримуємо швидкий дофамін – гормон щастя та контролю. Ми хвалимо себе, бо нам здається, що ми можемо отримати бажане. Таким чином ми наче повертаємо собі контроль.

За словами Марії Тімакіної, імпульсивний шопінг – це непогано, але й не корисно,

Це пов'язано з тим, що на швидкий дофамін легко "підсісти", а ефект від нього закінчується занадто швидко. Тому краще складати список покупок заздалегідь, перебуваючи у гарному настрої, а не коли ви у стані страху чи втоми. Також слід вчитися нагороджувати себе іншими способами, які принесуть більше користі.

Як саме винагороджувати себе

Спеціалістка радить спробувати будь-яке хобі, що надасть відчуття наповненості та радості створення.

Це може бути що завгодно:

  • картини по номерах;
  • розмальовки;
  • ліплення з самозастигаючої глини;
  • плетіння з пряжі;
  • вивчення етнічної вишивки вашого регіону.

"Світ різноманітний. Прислухайтеся до себе та своїх відчуттів", – підсумувала фахівчиня.

Також вона рекомендує завжди інвестувати в себе та свій стан.

Які ще правила допоможуть стати щасливими

Раніше ми вже писали, що щасливе життя складається з правильних звичок. Ми звикли недооцінювати прийняті нами рішення та якісь дрібні дії, які повторюємо щодня, але вони здатні докорінно змінити все.

Якщо вам цікаво, як змінити себе, які 10 звичок допоможуть вам досягти добробуту та привести до великих досягнень, то рекомендуємо ознайомитися з нашим матеріалом за посиланням.

Раніше ми розповідали, які стереотипи руйнують вам життя . Також ми пояснювали, які звички здатні псувати вам буденність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.