Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Підводні камені купівлі взуття – на що варто звернути увагу

Розповідаємо, що варто знати перед покупкою взуття, аби шопінг був успішним та приємним

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як правильно обирати взуття

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наближаються Чорна п'ятниця. Безліч українців планують у цей день здійснювати покупки, зокрема оновлювати свій гардероб. Як вигідно підібрати собі взуття?

Про це детально розповідає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Перше, про що має подбати продавець та звернути увагу покупець – це належне маркування взуття. До того ж крім наявності обов’язкової інформації про товар, (регламентується статтею 15 Закону України "Про захист прав споживачів"), відповідно до Технічного регламенту маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, що затверджений постановою Мінекономіки від 06.03.2019 №358, на маркуванні взуття обов’язковою має бути інформація про три основні складові: матеріал верху, підкладки й устілки, а також підошви.

Також в індивідуальне упаковування кожної пари взуття має бути вкладена інформація чи рекомендації щодо його експлуатації та догляду за ним, а також стосовно гарантійних зобов’язань продавця (виробника).

У разі невідповідності маркування взуття, яке введене в обіг, вимогам зазначеного Технічного регламенту органи державного ринкового нагляду вживають обмежувальних (корегувальних) заходів відповідно до Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції".

Щодо гарантійного терміну на придбане взуття: варто пам’ятати, що згідно з частиною 3 статті 7 Закону України "Про захист прав споживачів", на сезонні товари гарантійний термін (строк) обчислюється з початку відповідного сезону, а у Додатку №1 до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. №172 встановлено перелік сезонних товарів, гарантійні терміни за якими обчислюються з початку відповідного сезону:

  • зимового асортименту – з 15 листопада по 15 березня;
  • весняно-осіннього асортименту – з 15 березня по 15 травня та з 15 вересня по 15 листопада;
  • літнього асортименту – з 15 травня по 15 вересня.

Але варто додати, що гарантія не поширюється у випадках:

  • якщо покупець порушив правила експлуатації, догляду, зберігання взуття і за наявності механічних пошкоджень (опіки, порізи, здири, проколи);
  • при деформації взуття внаслідок неправильного носіння, сушіння, а також дій хімічних та інших речовин.

Як повернути товар, який не підійшов

Раніше ми вже писали, як вигідно повернути неякісний товар в Україні. Зазначається, що, якщо придбаний товар виявиться не належної якості, а недолік продукту виник з вини виробника, а не споживача, тоді покупець має право повернути сплачені за нього кошти або обміняти його на аналогічний товар.

Пунктом 7 статті 8 Закону України "Про захист прав споживачів" визначено, що під час розірвання договору купівлі-продажу покупець може повернути суму, що зазначена на ціннику, якщо ціна товару збільшилася або повернути суму зазначену в чеку, якщо вартість товару зменшилася.

Тобто якщо ціна товару в день розірвання договору купівлі-продажу зменшилася, покупець має право отримати повну суму сплачених коштів, вказаних у розрахунковому документі.

Раніше ми також розповідали про головні лайфхаки для шопінгу у Чорну п'ятницю. Також ми писали про 5 фільмів, що надихають на покупки у Чорну п'ятницю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.