Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Тетянин день – традиції та прикмети свята

Розповідаємо, коли тепер в Україні відзначають день Тетяни та які звичаї з ним пов'язані

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

День Тетяни 2024

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щороку українці відзначали день Тетяни 25 січня. Проте наразі Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Тому дати багатьох різних свят зазнали змін: Різдво Христове, Водохреща, день Святого Миколая тощо. Теж саме стосується і Тетяниного дня.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає про нову дату свята, традиції та прикмети.

Історія свята

Цього дня вшановують пам’ять священномучениці Тетяни Римської. Вона присвятила своє життя вірі в Бога, за що її стратили язичники.

Традиції свята

У цей день заборонено займатися тяжкою працею, робити генеральне прибирання чи приділяти час рукоділлю. Цей день рекомендується проводити у спокої та тиші.

Проте зустрічати у безладі свято також не варто – прибирання слід зробити напередодні.

Але займатися невеликими хатніми справами можна. Наприклад, традиційно у цей день жінки вибивали килими біля річки, щоб позбутися всього бруду, що накопичувався у них за зимові дні.

Також категорично заборонено:

  • сваритися;
  • лаятися;
  • пліткувати;
  • обманювати;
  • вживати алкоголь.

Крім того, не рекомендується відмовляти у допомозі. Вважається, що відмова нужденним у цей день принесе у життя нещастя.

А от добрий вчинок зробити у день Тетяни вважається обов'язковою традицією. Наприклад, ви можете погодувати тварин чи птахів, зайнятися волонтерством, подати милостиню тощо.

Згідно з народними повір’ями, на Тетянин день дівчатам не можна лінуватися, довго залежуватися в ліжку чи носити старий та брудний одяг. Наші пращури вірили, що це загрожує нещасливим коханням та невдачами в особистому житті.

Також за старих часів у день Тетяни прийнято було пекти каравай. Дана страва символізувала сонце. Займалася цим найстарша жінка в родині. Потім господиня ділили каравай на частини. Кожен з членів родини мав з’їсти хоча б шматочок – на щастя та удачу.

Якщо під час випікання на короваї з'явився горбик, то це віщувало родині удачу. Тріщини на хлібині попереджали про майбутні сварки, а рівна поверхня є передвісником спокійного сімейного життя.

Сучасні жінки ж можуть зробити на свято печиво чи млинці у формі сонця.

Прикмети 12 січня

Існують й народні прикмети, що пов'язані з цим днем. Наприклад, якщо на вулиці мороз, але світить сонце, то це свідчить про майбутній багатий врожай.

Снігопад же обіцяє дощове літо та холодний останній зимовий місяць – лютий.
Якщо ж сонце цього дня зійшло рано, то весна прийде швидко.

Чи всі дати свят зазнали змін

Раніше ми вже писали про те, що більшість свят змістилися на 13 днів. Старий Новий рік, наприклад, традиційно святкується з 13 по 14 січня. Також 13 числа відзначається свято Меланки, а вже 14 числа – свято Василя.

Якщо вам цікаво, які наразі дати цих свят, то радимо ознайомитися з нашим матеріалом за посиланням.

Раніше ми вже розповідали про свята та вихідні у січні 2024 року. Також ми писали про зимові прикмети, які можуть залучити гроші у ваш дім.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.