Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Нові імена: яких людей ми знаємо завдяки повномасштабній війні

Ці люди змогли зробити свій вклад в Україну, зокрема в історію та культуру нашого суспільства

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Видатні українці

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З 24 лютого 2022 року життя кожного українця зазнало змін. Змінилася наша країна, народ та суспільство, зокрема й у культурному контексті. Чимало людей до повномасштабного вторгнення не знали, хто такий кіт Степан. Не були знайомі з псом Патроном. Тоді як зараз ці дві тварини є відомими та популярними. Вони є "класикою" й символами українського культурного простору. Те ж саме можна сказати й про людей, що багато зробили для існування та розвитку нашої країни.

Детальніше про цих персон розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Багато українців змінилися за два останніх роки, повністю викресливши зі свого життя російську культуру та наративи. Заміна цих "традицій" відбулася завдяки людям, що творили та продовжують творити на користь України.

Гурт "Хейтспіч"

Проєкт утворився майже одразу після повномасштабного вторгнення – у квітні 2022 року, як відповідь на російську військову агресію. Тому сміливо можна сказати, що повномасштабна війна стала каталізатором створення гурту, який складається з вокаліста Дмитра Однороженка та саундпродюсера Алекса Єфімова.

Проєкт неодноразово блокували в різних соціальних мережах:

  • Tiktok,
  • Youtube,
  • Instagram.

Проте це не завадило пісням стати вірусними. Українці масово знімали під них відео, ділилися у соціальних мережах та слухали під час початку вторгнення.

"Хейтспіч" наразі активно випускає нові треки, що сприяє поширенню української культури. І цим це досить непогано вдається – пісня "Я вб'ю всіх богів", ще 16 квітня 2023 року набрала понад 1,2 мільйона прослуховувань у Spotify.

Обкладинка синглу
Фото: Spotify

Надія Сухарукова

Імена багатьох людей так і не стали б відомими на всю країну, якби не повномасштабна війна. І Надія Сухарукова – одна з них. Маріупольська журналістка здобула славу завдяки своєму щоденнику, який вела під час блокади Маріуполя.

"Це місто мого дитинства, моєї любові, мого щастя. Я бачила його різним, але ніколи не думала, що побачу його мертвим", – написала Сухарукова у своїй книзі "#Маріуполь #Надія".

За книгою було знято документальний фільм "Маріуполь. Невтрачена надія". Все це з'явилося на світ завдяки Надії Сухарукової, яка продемонструвала всьому світу жахи війни та жахи, що здатна створити Росія.

Обкладинка книги
Фото: Скриншот

Максим Кривцов

Чимало людей отримують свою найбільшу славу якраз після своєї загибелі. І Максим Кривцов є одним з цих людей.

Поет і військовослужбовець загинув на війні 7 січня 2024 року. Наприкінці 2023 року він випустив збірку "Вірші з бійниці", яку визнали однією з найкращих книжок української поезії у 2023 році за версію українського ПЕН.

Зазначається, що перший наклад книжки становив 1500 примірників. Частину видавництво відправило передзамовникам, а решту придбали після новини про загибель поета.

Останній пост поета в Фото: Facebook
Фото: Facebook Максима Кривцова

Роман Ратушний

Чимало людей чули про ім'я Романа Ратушного, але здебільшого дізналися про діяча лише після його загибелі. Ратушний – громадський діяч, журналіст та військовий-доброволець. Хлопець став учасником учасників Революції Гідності у 16 років. У 2018 році Роман заснував ініціативу, що бореться проти забудови Протасового Яру в Києві, а з початком повномасштабного вторгнення став на захист країни від загарбників.

9 червня 2022 року Роман Ратушний загинув на фронті, а на його честь було перейменовано одну з вулиць Києва.

Слова Романа все ще цитуються тисячами українців:"Випалюйте в собі всю російську субкультуру. Випалюйте в собі всі спогади з дитинства, пов’язані з російським і радянським. Випалюйте в собі стосунки з родичами чи друзями по ту сторону, з усіма, хто є носієм російської субкультури. Інакше це все випалить вас", а його образ залишається символом патріотизму та сили.

Роман Ратушний
Фото: Culture Fights Back

Варто додати, що ці люди – лише одиниці серед десятків чи навіть сотні тисяч українців, що зробили вклад у наше майбутнє та відомі нам завдяки повномасштабному вторгненню, яке відбулося 24 лютого 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.