Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Стабільна самооцінка: 5 способів полюбити та прийняти себе

Дані методі здатні допомогти вам поступово налагодити дружбу з собою, аби змінити життя на краще

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Любов до себе

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Стабільна самооцінка впливає на все у нашому житті. Завдяки їй ми здатні досягати успіху, відчувати ментальний спокій і долати стрес, який виникає у різних життєвих обставинах. Але деякі люди протягом всього свого життя мають проблеми з самооцінкою. І "полагодити" її буває не так просто, як здається на перший погляд.

Психологічний портал Meclee в Instagram-акаунті розписує, як пропрацювати власне ставлення до себе.

Робота з переконаннями

Самооцінка – це мікс наших думок, почуттів і власних оцінок, до яких фахівці рекомендують ставитися більш свідомо. Тобто кожній людині слід спостерігати за автоматичними висновками, які всі ми регулярно робимо щодо себе.

Наприклад, ви нав'язуєте собі, що будете невдахою, якщо не отримаєте підвищення на роботі. Проте такі слова не зовсім реалістичні. Крім того, можуть бути нав'язані соціумом.

Спеціалісти пропонують говорити про себе у більш позитивному ключі: "Якщо я не отримаю підвищення, я зверну увагу на зауваження, зможу спробувати ще раз".

Цілісність бачення

Люди з низькою самооцінкою схильні до узагальнення. Вони часто ігнорують різні токи зору та концентруються на негативі:

  • називають себе образливими словами;
  • вважають, що з ними "щось не так"
  • ставлять на собі хрест тощо.

Альтернативою цьому є більш цілісне бачення себе. Ви визнаєте, що у вас дійсно не вийшли ті чи інші справи. Наприклад, ви зробили помилки у робочому проєкті. Проте ви старалися. Ви доклали зусиль та отримали певний результат. Це досвід. Він допоможе вам стати краще у майбутньому.

"Шукайте опори в тому, що у вас виходить, і балансуйте ті сфери, де є потреба у розвитку", – пояснюють експерти.

Турбота про себе

У вашому житті є люди, яких ви любите. Як ви ставитесь до них? З повагою? Любов'ю? Турботою та теплом? Тоді чому ви обмежуєте у цьому себе?

Приділіть більше уваги собі та своїм потребам. Спілкуйтеся з приємними людьми та займайтеся заняттями, що приносять задоволення. Дозвольте собі помилятися та відпочивати. Турбуйтесь про своє здоров'я.

Почати любите себе важко. Але стартом для гарних стосунків з собою може бути дружба. Проявіть до себе цікавість та співчуття. І ви зрозумієте, як сильно це вас змінить.

Розвиток своїх сильних сторін

Наша самооцінка тісно пов'язана з діями та досягненнями. І парадокс у тому, що ми знаємо все про свої недоліки. Але зовсім не обізнані щодо своїх позитивних сторін.

Проте саме у цьому полягає відчуття власної цінності. Згадайте все, що добре вмієте. Запишіть. Розвивайте це. Нехай ваші навички та вміння стануть вашою візитною карткою.

Здорове оточення

Самооцінка ніколи не стає високою чи низькою самостійно. Вона формується під час соціалізації. Тому, аби покращити її, вам теж потрібна взаємодія з людьми. Але контактуйте тільки з тими, хто позитивно впливає на наш настрій. А тих людей, що підривають вашу самооцінку, сміливо викреслюйте з життя.

Також звертайте увагу на компліменти та похвалу. Не відмовляйтесь від них та приймайте з вдячністю. З часом ви помітите, що виросли у власних очах.

Іноді причини низької самооцінки заховані глибоко всередині нас. І самостійно розкопати їх ніяк не вдається. Тут у пригоді стане психолог чи психотерапевт, який допоможе з'ясувати, як подолати подібні труднощі та встати на шлях любові до себе.

Раніше ми писали про 5 способів подолати самотність. Також ми вже розповідали про звички щасливих пар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.