Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Хронічна тривога: 5 способів приборкати страх і хвилювання

Складні обставини можуть "проникнути" у життя будь-якої людини, проте всі ми повинні знати як з ними боротися

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Психологічний стан

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тривога – це почуття, з яким кожен з нас зіштовхується протягом життя. Ми відчуваємо хвилювання, страх і напругу всередині себе. І якщо поодинокі випадки такого емоційного стану є звичним явищем, то регулярна тривога змушує нас відчувати великий дискомфорт.

Про те, як боротися з подібним станом ділиться експертка Інституту когнітивного моделювання психологиня Лариса Пастушок для ELLE.

Почуття тривоги типово для ситуацій, коли ми відчуваємо невпевненість або стрес. Наприклад, ми можемо зануритися у цей стан напередодні співбесіді чи презентації важливого проєкту. Також ми здатні відчувати тривогу, коли на нас очікує важлива зустріч або ми дуже втомилися на роботі.

Знаходиться у подібному стані постійно не сподобається нікому, адже це впливає не тільки на психологічний, а і на фізичний стан. Але що ж робити, коли тривога не зникає вже досить довгий час?

П'ять методів боротьби з хвилюванням

  1. Зробіть тривогу вашим постійним відвідувачем. Чимало людей пробують здійснювати опір страху. Проте це помилка: боротьба не тільки не послаблює її, а й посилює. Тому дайте тривозі зрозуміти, що вона може залишатися з вами стільки, скільки їй завгодно. І це не завадить вам зайнятися іншими важливим справами.
  2. Концентрація на тілі. Тривога часто здатна заполонити весь наш розум і змусити від'єднатися від фізичного тіла. У такі миті ми наче перестаємо його відчувати. У результаті тривога все більше й більше захоплює увагу та забирає енергію. Тому ми втрачаємо концентрація та починаємо відчувати втому, навіть якщо ще нічого не зробили.
    Рекомендується зосередитися на тому, що відбувається у вашому тілі. Коли помітите будь-які відчуття, то зробіть кілька вдихів. Відчувати ви можете будь-що: холод, спрагу, спеку тощо.
  3. Прислухайтеся до себе. Тривога – це сигнал, а сигнали призначені для того, аби привернути увагу. Тому слід з'ясувати, що таким чином нам намагається сказати розум та тіло. Можливо, вони втомилися і не потягнуть робити ще більше проєктів?
  4. Старт до дій. Перемістіть свою увагу з власних почуттів на виконання завдання, яке потребує вашої уваги. Наприклад, якщо ви нервуєте перед зустріччю, то займіться підготовкою до неї, а не тривожними думками, які тільки "з'їдять" ваш час та сили.
  5. Сумнівайтесь у своїх припущеннях. Якщо ви постійно турбуєтесь про те, що ваша тривога не зникає, то нагадайте собі, що це може бути нормально. Абсолютно природно хвилюватися перед визначними подіями, іноді сумніватися у собі та власних силах чи відчувати втому. Боятися чогось – це нормально.

Нагадаємо, що ці поради є рекомендаціями, які можуть вам допомогти. Але якщо ви відчуваєте сильний дискомфорт протягом довгого часу, то не бійтесь звернутися до лікарів, аби отримати професійну допомогу.

Раніше ми вже пояснювали, як підняти собі настрій за допомогою харчових продуктів. Також ми писали про ознаки людини, яка є емоційно зрілою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.