Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Без скандалів та сварок – як відсвяткувати Новий рік у сімейному колі

Ці поради можуть допомогти вам уникнути конфліктів з родичами під час новорічних свят

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поради, які допоможуть не зіпсувати Новий рік у коли родини

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новорічні свята можуть стати справжнім стресом для багатьох з нас, особливо під час візитів до родичів. Причиною суперечок може бути що завгодно – від страв до поїздок. Але як подібних уникнути сварок, аби не зіпсувати всім (включаючи себе) Новий рік?

Про це для Psychology Today детально розповідає психолог Сет Майєрс.

Напередодні та й протягом свят ми знаходимося у стані стресу через велику кількість справ:

  • зробити прибирання;
  • скласти меню;
  • купити подарунки;
  • вибрати вбрання;
  • закрити всі дедлайни по роботу чи навчанню тощо.

Але масла у вогонь підливають також сімейні зустрічі.

Психолог зазначає, що люди, які відчувають стрес під час свят, мають на те вагомі причини, оскільки тиск свята є як фінансовим, так і соціальним. Крім того, возз’єднання членів великої родини або тих, хто не бачиться регулярно, часто викликає розчарування.

Сет Майєрс пише, що ці возз’єднання сім’ї, як правило, нетривалі, тому такі зустрічі не є ефективним майданчиком для протистояння давнім образам чи спроб спонукати родичів до значущих змін у поведінці.

Тому він пропонує звернути увагу на наведені нижче поради, якщо ви плануєте сімейні збори під час святкового сезону, щоб мати можливість успішно спілкуватися.

Підготуйте відповіді на конкретні сценарії

Заздалегідь запитайте себе, що викликало у вас негативні емоції під час попередніх зустрічей з сім'єю. Можливо, вас засмучувала якась конкретна людина? Зрозумійте, чи є якась певна тема, чи запитання, які вас особливо турбують.

Також пригадайте точні ситуації, коли такі речі відбувалися в минулому. Це була випадковість чи ні? Розуміння складових цього неприємного сценарію має вирішальне значення, бо допоможе запобігати подібним майбутнім негативним подіям.

Зверніть увагу на різницю між реакцією та паузою

За словами Майєрса, більшість людей вважають, що суперечки приносять мало позитивних емоцій. Звісно, що емоційна реакція на щось, що вас розлютило або засмутило, цілком природна та зрозуміла, але не обов’язково мудра.

Вам слід запитати себе, як ви можете сказати члену родину, аби відповідати двом критеріям: прийняти те, що ви не можете змінити, та визначити, як зберегти гарний настрій.

Переконайтеся, що маєте здоровий вихід з ситуації

Пам'ятайте, що ви не здатні контролювати поведінку іншої людини. Тому завжди важливо мати план, який належним чином допоможе уникнути провокаційної ситуації. Тоді ви не станете співучасником суперечки.

Наприклад, ви можете використати фізичне виправдання та скористатися вбиральнею. Там ви зможете побути на самоті з собою та зробити кілька глибоких вдихів.

Не забувайте, що ваша мета – це насолоджуватися святами, а не наповнювати їх непотрібними конфліктами.

Заздалегідь призначте собі "винагороду"

Батьки часто використовують системи винагород зі своїми дітьми, бо ці системи є ефективними. Те ж саме відбувається і з дорослими людьми: якщо ви знаєте, що отримаєте винагороду за те, що ладнаєте з усіма, то будете більш уважними до своєї поведінки.

Психолог пропонує різні варіанти нагород:

  • масаж;
  • недорогий подарунок;
  • аксесуар;
  • квиток на якусь цікаву подію тощо.

Останнє нагадування

Звісно, що невеликі нагороди можуть мати цінність, але правда полягає в тому, що найбільшим подарунком є приємне здивування від себе та своєї поведінки. Зокрема, коли ви можете відчути гордість, бо в минулому ви б різко кинулися на опонента, але натомість виявили доброзичливість і терпіння.

Таким чином інші можуть вас розчарувати, але принаймні ви не розчаровуєте себе.

Раніше ми також розповідали, які ігри можуть захопити вас та ваших близьких на всі свята. Також ми розповідали про 5 додатків, що зроблять ваш Новий рік веселим і незабутнім.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.