Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Головна різдвяна страва – як зберігати кутю після Святвечора

Кутя є однією з головних українських страв, яка допомагає нам відчувати зв'язок поколінь протягом століть

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші.

Що робити з кутею після Різдва

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші.

Кутя – страва номер один на Святвечорі. Вона є центром святкового столу, але також має й обрядову місію, бо саме з неї завжди починаються частування. Проте на Святвечір традиційно готують цілих 12 страв. Тому не дивно, якщо деякі я з них залишаються, зокрема й кутя.

Розповідаємо, що робити з головною святковою стравою, якщо її не доїли під час святкової вечері.

Що робити з кутею після свята та як її зберегти

Наші пращури вірили, що на Святий вечір душі померлих родичів та інших близьких приходять навідати живих. Тому усі 12 страв потрібно залишати на ніч на столі. Наступного дня можна поласувати будь-якою їжею, крім куті.

Але викидати її також не можна – кутя символізує повагу до померлих. Традиційно після святкової вечері страву згодовують курям або дають іншим домашнім тваринам. Існує народне повір'я, що тварини, що були нагодовані кутею, матимуть краще та міцніше здоров'я.

Але, можливо, що ви не маєте господарства та живете у звичайній квартирі, тому вашим ідеальним варіантом буде віддати кутю бездомним тваринам чи навіть птахам. Якщо ж ви маєте хатніх улюбленців, то можете поділитися смаколиком з ними.

Варто додати, що кутя, яка не простояла цілу ніч на столі у Святвечір, може зберігатись до 5 днів у холодильнику. Все залежить від інгредієнтів, які ви додали у страву:

  • сухофрукти;
  • мед;
  • мак;
  • горіхи.

Наприклад, зберігати кутю можна кілька днів без будь-якої втрати смаку, якщо додавати підсолоджувачі (йдеться якраз про мед та мак) безпосередньо перед подачею страви на стіл. Тому що саме ці "компоненти" псуються у першу чергу.

Ще один важливий момент – зберігати страву необхідно у щільно закритому посуді в холодильнику.

Проте все ж рекомендується з’їсти її протягом двох днів.

Також існує звичай домішувати кутю (чи те, що від неї залишилося) у тісто та випікати коржики. Але на Різдво готують досить багато страв, тому вам слід самостійно вирішити, чи хочете ви знову щось готувати одразу після такої масштабної святкової вечері.

Наголошується, що іноді ж під час приготування крупа для куті підгорає та стає непридатною до вживання. Але не хвилюйтесь: її можна сміливо викидати, бо це гріхом не вважатиметься.

Усі інші 11 страв, що присутні на столі у Святвечір, не мають такої сакральної сили. Тому, якщо вони зіпсувалися, ви не хочете доїдати цю їжу, то сміливо можете її викидати.

Як розрахувати кількість їжі та напоїв на свята

Раніше ми вже розповідали, як правильно розрахувати святкове меню на новорічні свята. Наприклад, під час початку планування слід враховувати все: кількість гостей, їхній вік, вподобання, різні особливості (наприклад, алергії) тощо.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то радимо ознайомитися з нашим матеріалом за посиланням.

Раніше ми вже розповідали, як вибрати найкращі та найсолодші мандарини на святковий стіл. Також ми пояснювали, яких страв слід уникати під час святкування Нового року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.