Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Організація свята: як розрахувати кількість їжі та напоїв на Новий рік

Ці лайфхаки допоможуть вам приготуватися до новорічних свят та знайти оптимальну кількість страв й алкоголю для вашого застілля

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поради для Новий рік

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ідеальне свято – це багато позитивних емоцій та спогадів. Але підготовка до свята не завжди буває такою, адже вимагає часу, уважності та концентрації. Всі ми розуміємо, що маємо нагодувати гостей смачними та ситними стравами, але не завжди розуміємо, як розрахувати кількість страв і напоїв.

Про те, як розрахувати кількість їжі та алкоголю на Новий рік, пише OBOZ.UA.

Як розрахувати святкове меню

Під час організації свята треба звернути увагу на багато факторів:

  • вік запрошених;
  • харчові звички;
  • алергії тощо.

Наприклад, якщо ви очікуєте гостей з дітьми, то слід влаштувати окремий стіл для малечі Також варто та збільшити кількість фруктів (апельсини, мандарини, банани та інші), різних десертів та солодощів (цукерки, тістечка тощо).

Якщо ж на ваше свято запрошені літні гості, то не забудьте про наявність на столі легкої чи дієтичної їжі, яку буде легко жувати.

Заздалегідь також необхідно дізнатися, чи є серед ваших гостів алергіки, вегани та люди, які дотримуються постів. Відповідні страви внесіть у меню.

Проте навіть зараз ви не зможете розрахувати точну кількість страв, які будуть присутні на вашому святкуванні. Що ж тоді робити?

Порахуйте, скільки людей прийде до вас у гості, і додайте 2-3 додаткові порції на випадок форс-мажорів.

Експерти зазначають, що норма їжі залежить від тривалості застілля:

  • 2 години – 200-400 г;
  • 4 години – приблизно 600 г;
  • 6 годин – 900-1200 г;
  • понад 6 годин – від 1,3 кг.

Картинка стає більш чіткою та зрозумілою. Але яка норма саме за конкретними стравами?

Закуски

Згідно з правилами етикету, першими на стіл подаються саме закуски. Також вони постійно поповнюються протягом святкування. Це можуть бути що завгодно:

  • нарізки;
  • соління;
  • м’ясні чи овочеві закуски;
  • канапки;
  • морепродукти.

Закуски готують у розрахунку 350-400 г на кожного гостя.

Салати

Фахівці рекомендують внести у меню не менше трьох видів салатів, якщо йдеться про застілля, де будуть присутні 12 осіб чи більше. Наголошується, що салати слід готувати у розрахунку 300 г на кожного гостя. Обов’язково необхідно мати на столі легкі овочеві салати.

Гарячі страви

За словами експертів, норма подачі гарячих страв становить 300-400 г на одну особу, з урахуванням гарніру. Пам'ятайте, що слід запропонувати гостям кілька видів гарячих страв, враховуючи як м’ясні, так і рибні варіанти.

Солодощі

Чим більше ви запрошуєте гостей, тим більшим має бути ваш солодкий стіл. Фахівці запевняють, що доведеться приготувати чи придбати не лише великий торт, а й невеликі тістечка та фрукти.

Зазначається, що для розрахунку оптимальної ваги торта беруть норму в 120-150 г на особу. Норма фруктової нарізки складає 250 г для дорослих і 350 г для дітей.

Як розрахувати алкоголь

Звісно, що ви маєте подбати і про напої. За словами експертів, на бенкет у 30 осіб знадобиться приблизно 60 л мінеральної води, газованих напоїв та соків.

Норми алкоголю такі:

  • горілка, віскі, коньяк – 0,5 л на особу;
  • вино – 0,75 л.

Проте наголошується, що дана норма є умовною.

Але не забувайте, що на святі можуть бути люди, які не вживають алкоголь з різних причин. Тому подбайте про наявність альтернативи: купіть безалкогольні напї, соки тощо.

Раніше ми вже розповідали про страви, які повинні бути на вашому святковому столі. Також ми пояснювали, як трендово сервірувати стіл на Різдво.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.