Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Зроблять вас нещасливими – 5 стереотипів, що руйнують стосунки

Розповідаємо про застарілі упередження щодо людських стосунків, яким вам давно слід позбутися

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Стереотипи в стосунках

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Людські стосунки можуть бути досить складними. Тому іноді ми мимоволі стаємо жертвами стереотипів щодо того, як мають працювати ці самі стосунки. Подібні очікування нормалізуються в нашому суспільстві. Хоча вони також можуть сприяти токсичній та шкідливій поведінці.

Детальніше про це пише Very Well Mind.

Контролююча поведінка є ознакою любові

Думка про те, що контроль є ознакою кохання, є шкідливим стереотипом, адже сприяє нездоровій, небезпечній динаміці стосунків. Цей стереотип змушує нас плутати ревнощі з інтересом, контроль із відданістю та маніпулювання з коханням.

Якщо дозволити іншим контролювати вашу поведінку та спосіб мислення, це може мати серйозні наслідки для вашого самопочуття та самооцінки. Це також загрожує розвитку загрозу розвитку тривоги та депресії.

Контрольна поведінка охоплює багато пунктів:

  • знати місцеперебування іншої людини;
  • намагання диктувати їй певну модель поведінку;
  • заборони щодо одягу;
  • ізоляція від друзів та родини тощо.

Це підриває автономію іншої людини та може перерости в вербальне, емоційне чи фізичне насильство.

Жінки мають бути опікунами

Традиційні гендерні стереотипи свідчать про те, що жінки є основними опікунами у стосунках. Це стосується не тільки дітей, а й партнерів. І через це жінкам часто доручають виконувати всю домашню та емоційну роботу у стосунках.

"Коли жінки несуть на собі тягар піклування про всіх членів сім’ї, вони, як правило, відчувають себе вигорілими", – наголошують фахівці.

Цей несправедливий стереотип обтяжує жінок, водночас недооцінюючи здатність чоловіків бути дорослими людьми у стосунках.

У стосунках все має бути 50/50, інакше вони приречені

Звісно, що незбалансована динаміка та внески у стосунки нездорові. Але упередження щодо розділення е точно навпіл, також може завдати шкоди.

"Стосунки схожі на рецепти, і не всі рецепти однакові. Думка про партнерство 50/50 може викликати у пар нереалістичні очікування щодо того, що їхній партнер дає у стосунках", – пояснюють спеціалісти.

Кожна людина у стосунки щось своє та унікальне

До того ж ваш партнер чи партнерка може мати справу з такими проблемами, як психічні захворювання, проблеми з фізичним здоров’ям, безробіття або стрес. У такі часи важливо бути готовим до змін та адаптуватися до того, що партнерка або партнер можуть дати в поточний момент.

Також важливо спілкуватися, працювати в команді та задовольняти потреби кожної людини так, щоб вони були взаємно задоволені.

Жінки повинні приймати чоловіків назад після зради, але не навпаки

Інший поширений стереотип полягає в тому, що жінки повинні прощати невірність свого партнера, а чоловіки – ні. Стосунки кожної людини унікальні, і відновити довіру після такого порушення довіри досить нелегко. У деяких випадках це може бути неможливо.

Медіа часто натякають на те, що жінки повинні повертатися до своїх невірних партнерів. Це підриває автономію людей під час прийняття таких делікатних і дуже особистих рішень.

Ви завжди повинні спати в одному ліжку зі своїм партнером

Існує поширена думка, що пари повинні спати в одному ліжку щоночі. Сумісний сон зображують як необхідність для здорових інтимних стосунків. Хоча сон поруч з партнером може мати певні переваги, важливо визнати, що це працює не для кожної пари.

Люди можуть вирішувати спати в окремих ліжках або кімнатах з різних причин:

  • графік роботи;
  • стан здоров’я;
  • проблеми зі сном;
  • особисті звички тощо.

Однак це не означає, що такі люди менше люблять свого партнера або що у них менш інтимний чи пристрасний зв’язок.

Раніше ми також розповідали, як підвищити свою продуктивність на роботі. Також ми пояснювали, як розпізнати у себе ознаки виснаження.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.