Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Заборони та традиції – як відзначають другий Святий вечір в Україні

Розповідаємо, коли в Україні святкують другий Святвечір та як правильно це робити, аби залучити до себе в дім добробут

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Традиції та прикмети другого Святвечора

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

24 грудня в Україні святкують перший Святий вечір, який передує Різдву Христовому. Проте не всім відомо, що існує ще другий Святвечір, який відзначається вже перед Хрещенням.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає про Святвечір напередодні Хрещення та його традиції.

Яка дата свята

Дана подія припадає на 5 січня, адже саме тепер Водохреща припадає на 6 січня (за старим календарем на цю дату припадало Різдво). Зазначається, що це свято також відоме як Голодна кутя чи Водохресний вечір.

Що відомо про традиції святкування

Зранку 5 січня і до появи першої зірки на небі віряни дотримуються суворого посту. Не слід забувати, що святковий стіл має бути скромним, а обідати протягом дня теж не рекомендується.

Перед вечерею люди читають молитви та випивають келих святої води, яка напередодні була освячена в церкві. На стіл зазвичай ставлять певні страви:

  • кутю;
  • узвар;
  • смажену рибу;
  • вареники з капустою;
  • гречані млинці на олії тощо.

Варто додати, що вечерю розпочинають та закінчують трьома столовими ложками куті.

Які ще традиції існують

Зазначається, що наші пращури мали багато звичаїв, що приурочені до цього вечора.

Наприклад, у спробі задобрити погоду господар оселі відчиняв двері й промовляв: "Морозе, Морозе, йди до нас кутю їсти, а коли не йдеш, то йди на жито, пшеницю та всяку пашницю".

Або, наприклад, вночі родина вивозила дідуха на вулицю та спалювала його на вогнищі. Так наші предки кликали весну. А попіл дідуха вивозили на город, адже вважалося, що тоді рік буде дуже плідним.

Особливу роль у цей вечір відігравали діти. Після другого Святого вечора вони "виганяли" кутю з хати, закликаючи весну скоріше прийти. Для цього вони брали палиці й били ними по кутах примовляючи: "Тікай, кутя, із покуття, а узвар – іди на базар. Паляниці, залишайтеся на полиці, а дідух – на теплий дух, щоб покинути кожух!"

Крім того, головним символом у цей день була свячена вода, адже за допомогою нею слід було окропити все. Наші пращури вірили, що вона відлякує злих духів, які приносять у дім хвороби, бідність та різні нещастя.

Залишок їжі зі святкового столу було категорично заборонено викидати. Зовсім навпаки його потрібно було віддати домашнім тваринам, а кутю курям, щоб вони добре несли яйця.

Вранці, у день Водохреща, віряни знову вирушали до церкви. Після служби деякі занурювалися у крижану ополонку. Така традиція зберігається і досі.

Заборони у другий Святвечір

  • Заборонялося прати будь-які речі, оскільки вода в річці у цей день вважається свяченою.
  • Також не можна лаятися на родину та близьких, пліткувати, сваритися тощо, оскільки це може призвести до нещастя на цілий рік.
  • Не слід влаштовувати галасливі вечірки.
  • Не рекомендується займатися пранням, прибиранням чи важкою фізичною працею.
  • Давати або брати гроші у борг.

Також у цей день слід звернути увагу на погоду. Наприклад, хуртовина принесе гарний врожай. А от голі гілки дерев, на яких немає снігу, навпаки є поганим вісником.

Раніше ми також розповідали, коли українці тепер святкуватимуть Старий Новий рік. Також ми вже писали про свята та вихідні у січні 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.