Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Нова дата: коли тепер відзначають Водохреща в Україні

Зазначається, що раніше цей урочистий день припадав на 19 січня, проте наразі його святкують за новим календарем

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нова дата Водохреща в Україні

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водохреща – одне з найважливіших православних свят. У цей день люди згадують хрещення Ісуса Христа в річці під назвою Йордан та його явлення народу як Спасителя та Месії. Проте у 2024 році дата свята зазнала змін. І тепер цей день відзначатимуть зовсім не 19 січня, як звикли українці.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, як тепер в Україні святкують Водохреща.

Коли Водохреща 2024 – нова дата

Хрещення більше не відзначатимуть 19 січня. Тепер свято Хрещення Господнє 2024 року українці святкуватимуть на 13 днів раніше, тобто 6 січня. Зазначається, що дата урочистості змінилася через перехід ПЦУ на новоюліанський календар.

Історія Водохрещі

Дане свято присвячене обряду хрещення Ісуса у річці Йордан. Провів цей ритуал проповідник Іоанн Предтеча, якого після цього назвали Хрестителем.

Згідно з Біблією, під час хрещення Ісусу було 30 років. У процесі ритуалу небеса відкрилися, і на Ісуса зійшов Святий Дух, який набув форми білого голуба. Тоді усі присутні й переконалися, що Ісус справді є Син Божий. Тому свято також відоме під назвою Богоявлення.

Вчинок Ісуса положив початок того, що обряд хрещення став священним та обов'язковим для кожного християнина, адже цей ритуал здійснив навіть він – Син Божий. З того часу християни вірять, що вода в річці Йордан щороку на Водохрещу змінює свою течію.

Традиції Водохреща

Головний символ Водохреща – свята вода. Віряни освячують її в церкві цього дня. Вважається, що вона зберігається протягом цілого року і є цілющою.

Наші предки вживали її за різних потреб: пили при хворобах, наносили на хворі місця, окроплювали домівки, зрошували поля під час посіву тощо.

Наразі ж віруючі використовують її для пиття, дають домашнім тваринам, вмиваються святою водою, а також розбризкують у власній оселі.

Також на свято Водохреща в українців прийнято вирізати ополонку у формі хреста в льоді на водоймах. Священики освячують воду на річках і озерах. Після подібного ритуалу віруючі поринають у воду, таким чином наслідуючи Христа.

Зі святом Водохреща також пов'язані деякі заборони:

  • Не можна цього дня сваритися з близькими, лихословити, заздрити і бажати зла іншим людям (як і у будь-яке церковне свято).
  • Заборонено займатися ворожіннями та іншими магічними ритуалами.
  • В ополонку з освяченою водою забороняється плювати, кидати сміття чи виливати відходи.
  • Також поруч з такою водою не можна лаятися, інакше вона може втратити свої святі властивості.

Варто також додати, що не слід купатися на Водохрещу тим людям, які мають проблеми зі здоров'ям.

Також суворо заборонено занурюватися в ополонці людям, що знаходяться у стані алкогольного сп'яніння.

Крім того, категорично забороняється в цей день занурюватися в диких і необладнаних місцях, адже це небезпечно для життя. Купатися слід тільки в офіційних ополонках.

Раніше ми вже розповідали, коли тепер українці відзначатимуть Старий Новий рік. Також ми розповідали про зимові прикмети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.