Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Січнева криза? Чому стосунки часто закінчуються саме після свят

Розповідаємо, чому так багато пар розходяться саме у перший місяць року і що з цим робити

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чому січень став сезоном розставань

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи помічали ви колись, що багато пар розходиться одразу після свят? Ви можете називати це сезоном розлучень або січневим спадом, але щось відчувається у повітрі після того, як 31 грудня годинник проб'є дванадцять. І це є сигналом для закінчення стосунків для багатьох пар.

Чому так відбувається, пояснює Refinery29.

Чому пари розходяться саме у січні

Подібні ситуації – не випадковий збіг обставин. Багато людей залишаються у стосунках до кінця святкового сезону, навіть якщо розуміють, що почуттям вже настав кінець. Це пов'язано з тим, що розірвати стосунки перед Різдвом та Новим роком банально ніяково, тим паче, якщо ви вже маєте спільні плани.

"Ця пора року викликає у людей такий емоційний відгук, що іноді їм хочеться сховатися від негативних речей, що відбуваються в їхньому житті, і зосередитися на радісних моментах. Замість того, щоб дивитися в обличчя реальності, простіше просто вирушити в країну різдвяних мрій і вдавати, що все гаразд", – каже Карлен Коста, докторка філософії, терапевтка і сексологиня.

Кумедно, але ця пора року чинить тиск на стосунки.

За словами Емі Гарвік, докторки філософії та сімейній терапевтці, ми більше піддається сімейній динаміці та культурним очікуванням під час свят, ніж в інші частини року. Тобто ваша родина може запитати вас, коли ви плануєте одружитися, і це може змусити вас засумніватися, чи дійсно ви хочете цього від цього конкретного партнерства. Крім того, стрес, пов’язаний з родичами, також може спровокувати почуття незручності у ваших стосунках.

Проте експертки погоджуються, що чекати до закінчення свят – жахлива ідея. Це пов'язано з тим, що спроби врятувати неминучий розрив може мати більш довготривалі негативні наслідки. До того ж це впливає на спосіб встановлювати кордони, коли це необхідно зробити здоровим способом. Плюс це вчить не бути чесним і відвертим у своїх почуттях.

Докторка Карлен зазначає, що це також може вивести із загальної картини.

"У цю пору року люди зупиняють своє життя, щоб просто пережити це. Але тоді ти не рухаєшся вперед у позитивному ключі. Твоє життя не може просто так зупинитися, тому що зараз свята", – наголошує вона.

Також подібні вчинки несправедливі щодо людини, з якою планують розрив, затягувати процес, особливо якщо людина цього навіть не помічає.

Отже, якщо ви плануєте йти своїм шляхом, краще зробити це одразу. Навіть, якщо ви боїтесь, що це буде складно для вас чи вашого партнера.

Звісно, що всі ми завжди дуже стурбовані тим, щоб мати "хороший" розрив". Але завжди знайдеться причина не розлучатися:

  • Різдво;
  • Новий рік;
  • День народження тощо.

Очікування певної пори року ніколи не змінить розставання – не покращить його, але й не погіршить.

Можливо, ви не хочете відчувати себе самотньо на свята або не маєте бажання пояснювати все родичам та друзям, проте краще розійтися зараз. Тим паче, що свята навіть можуть бути ідеальним часом для відновлення сил.

"Краще зірвати пластир", – підсумовує докторка Карлен.

У достроковій перспективі подібний сценарій розставання буде кращим для всіх.

Ми вже писали, які настільні ігри стануть чудовим дозвіллям для вас та ваших близьких. Також ми пояснювали, як перебувати у родинному колі на свята та не сваритися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.