Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Новорічні обіцянки – коли краще почати займатися спортом

Розповідаємо, чому люди починають ходити у спортивні зали в січні та чому це майже ніколи не працює

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому січень не підходить для занять спортом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Початок січня став для людства тим самим періодом, коли всі обіцяють собі почати нове життя, зокрема зайнятися своїм здоров'ям та зовнішністю: почати займатися спортом, записатися у зал чи змінити свої харчові звички на більш корисні. Але дослідження демонструють, що ці обіцянки зазвичай ніхто не спішить здійснювати.

Чому це не працює та що з цим робити пояснює BBC News Україна.

Новий рік називають ефектом нового старту, коли більшість людей щиро вірять, що подібна точка відліку буде більш мотивуючою, ніж звичайний понеділок чи перше число місяця.

Чому люди чекають саме на січень

Здавна перший місяць нового року вважають початком чогось важливого та великого.

Професор психології доктор Джон Норкрос досліджував новорічні обіцянки понад 40 років. Його висновки свідчать про те, що найпопулярнішою проблемою є фізичне здоров’я: більше третини людей, яких він досліджував, сказали, що їхня головна мета – покращити свій фізичний стан.

Друга за популярністю обіцянка – це втрата ваги. 20% учасників заявили, що бажають схуднути, а 13% – змінити свої харчові звички.

Доктор Норкрос продовжував відстежувати прогрес тих, хто давав подібні обіцянки. Виявилося, що третина людей відмовилася від своїх планів вже через місяць, а через пів року більшість людей закинула свої цілі.

"Взимку може здатися важчим почати займатися спортом, і ми штучно даємо собі новорічні обіцянки, хоч і з найкращими намірами, саме в ту пору року, коли ми відчуваємо, що маємо щось змінити", – каже Двейн Меллор, експерт із охорони здоров’я та дієти.

Коли найкращий час для початку

"З точки зору поведінки, розумніше починати займатися спортом на початку зими або наприкінці осені, оскільки наше природне середовище існування, наше довкілля та наш спосіб життя мають тенденцію уповільнюватися у цю пору року", – пояснює доктор Меллор.

Фахівець радить починати фізичну активність та привчати себе до нових харчових звичок саме в цей період.

Зазначається, що багато людей хочуть розпочати свої заняття із бігу, тренажерного залу або групових занять.

І зазвичай у тренажерних залах набагато більший ажіотаж у січні, ніж у грудні. І причина тому – ті самі новорічні обіцянки.

Тренерка з фітнесу Морган Брейзер розповіла BBC News, що целі, які люди собі ставлять, занадто тиснуть на них.

"Якщо хтось вирішує, що збирається у січні почати тренуватися і досягти великих змін, а потім з якоїсь причини це не спрацює, вони можуть відчувати провину й думати, що рік уже почався погано", – пояснює Брейзер.

Також фітнес-тренерка радить:

  • Скласти план – існує багато безкоштовних ресурсів, які допоможуть структурувати тренування онлайн;
  • Взяти друга на тренування – це надасть впевненості;
  • Спробувати групові заняття та прийти на них раніше,аби обговорити всі питання з інструктором.

Моргун Брейзер також додає, що новачки можуть соромитися більш досвідчених відвідувачів спортзалів, бо вони, наприклад, можуть мати кращу фізичну форму.

Проте перед новорічними святами у залах зазвичай порожньо. Тому це чудовий час, аби записатися до залу та почати почувати себе комфортніше. У тих, хто вирішить придбати собі абонемент до Нового року, більше часу та простору, щоб навчитися користуватися тренажерами, вдосконалити техніку та почуватися впевненіше у січні.

Раніше ми вже писали про інші корисні звички. Також ми розповідали про установки, які заважають мати щасливе та успішне життя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.