Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Чисельні маєтки та коштовності: чим володіла Роксолана та хто все успадкував

Розповідаємо, якими статками володіла Роксолана та що з ними сталося після її смерті

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роксолана мала величезні статки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Часто, коли люди дивляться серіали або фільми, які засновані на реальних подіях, у них виникає питання: "А чи насправді була така історія та як розвивалися події в реальному житті?". Наприклад, історики вважають, що багатьом відома Роксолана була українського походження, але за життєвими обставинами потрапила до татарського полону, де в неї склалося інше життя.

Розповідаємо, як складалося життя Роксолани, які вона мала багатства та що сталося з її спадком.

Дитинство та полон


На думку багатьох істориків, Настя Лісовська (Роксолана) народилася приблизно 1505 року в Рогатині (Івано-Франківщина). У підлітковому віці вона потрапила до татарського полону, де її продали на невільничому ринку, а вже згодом – подарували Сулейману І. За часів його правління (1520 – 1566 рр.) Османська імперія набула найбільшого розквіту.

Зустріч із султаном


На той час Роксолані було близько 15 років. Якщо говорити про її зовнішність, то тут все неоднозначно, хтось вважає, що Роксолана підкорила Сулеймана своєю красою, але при цьому, історики описують її як худорляву низеньку дівчину.

Зокрема, на портретах вона зображена радше милою, аніж канонічно красивою жінкою навіть для тих часів. Однак, попри це вона стала улюбленицею падишаха.

Щедрість Сулеймана


Після народження первістка Мехмеда (наприкінці 1521 року) Роксолана почала отримувати 5 000 дукатів на рік (близько 800 000 доларів). А вже у 1524 році Сулейман вперше подарував їй нерухомість у Стамбулі. Тоді Роксолану, як мати 5 синів та доньки, почали називати "хасекі", тобто фавориткою султана.

Гроші на інші потреби


Жінка отримувала великі гроші на купівлю різноманітних прикрас та вбрання, а коли вона вийшла заміж за султана, то весільний посаг Роксолани становив 100 000 дукатів (близько 15 млн доларів). Загалом, за життя вона володіла маєтками та землями в Єгипті, Єрусалимі, Мецці, Омані, Стамбулі, Едірне та Болгарії, з яких отримувала величезні прибутки.

Благодійність


Хоча Роксолана й була найзаможнішою жінкою Османської імперії, вона ніколи не заощаджувала гроші. Більшість жінка віддавала на благодійність, а також власним коштом зводила громадські лазні, водограї, мечеті тощо. Ба більше, багато таких пам’яток збереглися до наших днів.

Кому дісталася спадщина


Навіть після смерті свої землі, маєтки, ферми та прибуткові будинки вона заповіла спеціальним благодійним фондам спадкування – вакфам. Щодо коштовностей Роксолани, історики припускають, що вони перейшли доньці – Міхрімах, оскільки вона також обожнювала прикраси. Іншу частину успадкувала невістка – дружина Селіма ІІ Нурбану.

Роль Хюррем для України


Цікаво, що навіть на відстані Роксолана допомагала Батьківщині. Вона зробила все можливе, аби зупинити походи турецьких та татарських військ на наші землі. Історичні факти кажуть, що Сулейман стримував татарське військо від нападів на Річ Посполиту, а на той час до неї належала чимала територія України.

Раніше ми розповідали, що сталося зі спадщиною українського політичного діяча. Також ми писали, які 5 цитат мільярдерів можуть змінити ставлення до життя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.