Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Сучасний "мажор": ким був Павло Полуботок та де тепер його мільярдні статки

Розповідаємо про життєвий шлях українського політичного діяча та про його спадщину

Фото: Віртуальний музей Києва, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Статки Полуботка перетворилися на мільярди гривень

Фото: Віртуальний музей Києва, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні в давні часи проживало багато політичних діячів, які б за сучасними мірками вважалися "мажорами" та "олігархами". Одним з таких був й Павло Полуботок (1660 – 1724 рр.), який народився заможній козацько-старшинській родині, вчився у Могилянці, вигідно одружився, був великим землевласником, мав шахти, займався горілчаним та тютюновим бізнесом, торгував хутром та зерном.

Розповідаємо, ким був український політичний діяч та що сталося з його статками.

Найбагатший аристократ Європи


Колекції Полуботка були оповиті міфами ще за його життя. Кажуть, він мав унікальну бібліотеку, картини, ікони, зброю, коштовності. Все це робило його одним із найбагатших аристократів Європи. Але статки Павла не радували, він марив про політичну кар’єру. А з цим були проблеми.

Погоня за булавою


Полуботок хотів гетьманську булаву, а вона щоразу вислизала з його рук. За гетьманства Мазепи його з батьком звинуватили у непокорі й кинули до в’язниці. Після "зради" Мазепи, тобто Полтавської битви, булаву Павло проміняв на гроші, а Петро І віддав йому майно Мазепи в обмін на те, що Полуботок не буде "балотуватися". Гетьманом став Скоропадський, а далі лишався лише один шанс.

Наказний гетьман


Полуботок пішов на "вибори" після смерті Скоропадського і став наказним гетьманом. Наказним, тобто виконувачем обов’язків, тому що Петро І його на посаді затвердити не схотів. Імператор вже мав проєкт Малоросії та планував ліквідувати Гетьманщину. Тому повноцінний гетьман там не був потрібен.

Зниклі скарби


Щоб остаточно усунути Полуботка, Петро І ув’язнив його у Петропавлівській фортеці та наказав вилучити статки. Проте, український гетьман обхитрував російського царя, тому скарбниці Полуботка у маєтку в Чернігові виявилися пустими.

Заповіт та спадкоємці


Кажуть, Петро І особисто катував Полуботка, аби дізнатися, де скарби. Але той так і не заговорив та забрав таємницю з собою у могилу. Легенда стверджує, що гетьман встиг відправити капітал за кордон – поклав у банк британської Ост-Індської компанії на депозит дві діжки золота та написав заповіт: віддати 80% скарбу на користь незалежної України. Тобто, спадкоємцем скарбів є кожен з українців.

Заборгованість Англії


Якщо легенда правдива, то зараз кошти мають зберігатися у банку Англії, який є правонаступником Ост-Індської компанії. Забрати їх звідти хто тільки не намагався – нащадки гетьмана, російські імператори, радянська влада та вже незалежна Україна. Однак всі офіційні та неофіційні спроби зазнали фіаско. За чутками, банк вимагає надати оригінал заповіту.

Золото конвертувалося у мільярди


За іншою версією, з урахуванням відсотків скарби Полуботка перетворилися на суму такого розміру, зняття якої загрожує економіці Великої Британії. Лише на момент набуття Незалежності України у 1991 році йшлося про 16 мільярдів фунтів стерлінгів – це близько 735 мільярдів гривень за нинішнім курсом.

Раніше ми розповідали, на що ніколи не витрачаються багаті люди. Також ми писали, хто з чиновників "прославився" великими статками під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.