Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Без спадку СРСР – від яких традицій треба відмовитися на цей Новий рік

Ці радянські новорічні традиції, все ще існують в українських родинах, але нам слід залишити їх у минулому

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Радянські традиції, що залишилися в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У багатьох українців все ще залишилися радянські звички щодо святкування Нового року. Вони передаються з покоління в покоління у родинах, тому подібне стало нормою навіть для зовсім маленьких українців.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, від яких радянських новорічних звичок слід позбутися вже сьогодні.

Мандарини

Чи можете ви уявити собі Новий рік без цих фруктів? В СРСР не могли, адже цей продукт був дефіцитним, тому придбати його можна було або в столицях республік, або в дуже великих містах. Про подібну "розкіш" звичайні люди могли тільки мріяти.

До решти радянських міст їх привозили з Грузії якраз напередодні Нового року. Проте гарного у цьому було мало: фрукти вже були напівгнилими або зовсім мерзлими.

Та навіть за такими мандаринами вишикувалися довжелезні черги. Навіть більше – не рідко за фрукти траплялися справжні бійки, адже кількість в одні руки була чітко регламентована.

У багатьох радянських родинах скуштувати мандарини можна було лише 1 січня. Звідти й пряма асоціація зі святом.

Проте в Україні подібного дефіциту немає. Мандарини можна купити у будь-якому магазині незалежно від пори року.

Олів'є, оселедець під шубою та інші традиційні страви

Не можна не згадати найпопулярніші салати святкової пори. Тим паче зараз, коли щодо цих страв виникають справжні баталії в усіх соціальних мережах. Деякі українці впевнені, що олів'є – лише салат, який викликає приємну ностальгію, адже всі ми їли його роками, з самого дитинства, на свята.

Проте ці страви дійсно є спадщиною радянщини, коли подібні продукти були дефіцитом. Навіть більше – рецепт справжнього салату був змінений, адже навіть "традиційні" (наприклад, ковбасу) продукти було важко знайти, а компоненти оригінального салату – тим паче.

Тому з олів'є свого часу зникли:
оливкова олія;
філе рябчика;
каперці;
оливки;
телячий язик тощо.

Дід Мороз та Снігуронька

Дід Мороз став заміною Святому Миколаю, аби витіснити християнські свята. Сам новий казковий персонаж виник з язичницьких вірувань і був далеким від доброго діда, що приносить дітям подарунки.

Тому радянським пропагандистам довелося докласти зусиль, аби Дід Мороз приваблював людей, зокрема подарували йому образ Святого Миколая – доброго старика, який роздає цукерки.

Тому Дід Мороз та його онука – чергове творіння радянської пропаганди, яке успішно використовувалася десятиліттями, тому й стало для багатьох українців дитинством.

Радянські фільми

Раніше мало хто ще міг уявити Новий рік без класичних новорічних радянських фільмів, наприклад "Іронія долі". Проте наразі ці кінострічки не транслюються на українському телебаченні.

Це зокрема пов'язано з підтримкою акторами повномасштабної війни в Україні, політикою Володимира Путіна тощо. Тобто виконавці ролей внесені до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці. Тому трансляція контенту з їхньою участю є незаконною.

Лазня

Згадуючи "Іронію долі", одразу спадає на думку традиція головного героя 31 грудня ходити до бані. проте мета цієї традиції зовсім не дозвілля.

Справа у тому, що в СРСР перед Новим роком дійсно багато людей відвідували громадську лазню. Проте йдеться не про традицію, а банальну необхідність.

Багато будинків просто не мали водопроводу та каналізації. Це могло бути пов'язано, наприклад, зі швидким будивництвом будинків після Другої світової .

Проте натомість у містах збудували громадські лазні. Зустрічати свята, зокрема Новий рік, люди хотіли чистими, а баня була ледь не єдиною можливістю досягти цієї мети.

Раніше ми вже писали про радянський декор, від якого слід позбутися. Також ми розповідали про українські традиції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.