Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Прислухайтесь до свого тіла – ознаки того, що вам слід змінити харчування

Ці п'ять симптомів є ознакою того, що вам необхідно переглянуть свій раціон та додати до нього певні продукти

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ознаки поганого харчування

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Дослідження показують, що дуже малий відсоток людей отримує достатньо клітковини. Чому це проблема? Клітковина відповідає за травлення, контроль ваги та рівня цукру в крові, здоров’я серця тощо. Тобто ця поживна речовина важлива для людей. І її нестача може створити багато проблем для людського здоров'я.

Детальніше про це пише Eat this, not that.

Якщо ви маєте певний список симптомів, які переслідують вас протягом довгого часу, то вони можуть бути якраз ознакою низького рівня клітковини. Проте часто ми цього не знаємо і приписуємо нашому стану різні хвороби. Отже, що вказує на те, що вам бракує цієї речовини?

Сонливість після приймання їжі

Згідно з дослідженнями, клітковина може запобігати зменшенню енергії й підтримує збалансований рівень цукру в крові. Тому відчуття втоми чи млявості після їжі може означати, що ви не отримуєте достатню кількість цієї речовини.

Фахівці зазначають, що їжа, яка багата клітковиною, сповільнює процес перетравлення. А це означає, що глюкоза з їжі надходить у кров поступово. Це запобігає стрибкам цукру в крові. Якщо ви відчуваєте, що регулярно потребуєте сну після обіду, то це тому, що ви вживаєте недостатньо клітковини.

Ви постійно переїдаєте та відчуваєте голод

Кілька досліджень виявили, що клітковина може підвищити ситість і запобігти переїданню. Тому постійне почуття голоду може сигналізувати про те, що потрібно включити у свій раціон більше продуктів, які багаті клітковиною. Під час споживання таких продуктів шлунок спорожнюється повільніше, адже клітковина повільно розщеплюється. Окрім того, вона розширюється, коли поглинає воду у кишківнику. А обидві ці функції сприяють тривалому відчуттю ситості.

Наприклад, якщо замінити білий рис на таку саму кількість коричневого, (хоча його калорії та порції є меншими) то почуття ситості буде більше від другого варіанту.

Високий холестерин

Якщо рівень холестерину підвищений, це може означати, що тіло "вимагає" більше клітковини. Високий рівень холестерину часто пов’язаний з дієтами з низьким вмістом клітковини.

Вплив клітковини на холестерин є скромним, але він все одно має позитивний ефект. Тому ті, хто споживає потрібні продукти, має менший рівень речовини.

Млявість

Їжа, багата клітковиною, забезпечує постійне вивільнення енергії, допомагаючи зменшити втому та зберегти ситість.

"Більшість клітковини в нашому раціоні надходить із цільного зерна, фруктів і овочів. Ці продукти також містять антиоксиданти, яких немає в м’ясі та молочних продуктах. Ці антиоксиданти борються з хронічними запаленнями. Тому люди, які починають їсти більше фруктів і овочів, часто повідомляють лікарям, що почуваються краще. Отже, якщо ви відчували втому, яка не має причин, спробуйте їсти більше продуктів з високим вмістом клітковини", – радять експерти.

У вас зайва вага

Дослідження показують, що низьке споживання клітковини пов’язане із зайвою вагою. Це тому, що продукти з високим вмістом клітковини, менш калорійні, ніж м’ясо та молочні продукти. Тому вживання продуктів, багатих клітковиною, може допомогти схуднути, бо людина відчуває себе ситою, але при цьому споживає малокалорійну їжу.

У яких продуктах багато клітковини

Найбільше клітковини міститься в овочах, фруктах та цілозернових продуктах:

  • малина;
  • авокадо;
  • броколі;
  • цвітна капуста;
  • морква;
  • гарбуз;
  • буряк;
  • булгур;
  • кіноа;
  • соя тощо.

Пам'ятайте, що дані поради є лише рекомендацією. Якщо ж вас дійсно турбує стан свого здоров'я, то краще звернути до лікаря.

Раніше ми вже писали про продукти, які допомагають заснути. Також ми вже пояснювали, які фрукти краще оминати в магазині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.