Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Час для нових звичок – як почати здорово харчуватися

Саме час виконати свої новорічні обіцянки та почати слідкувати за власним тілом та здоров'ям, зокрема правильно харчуватися

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Поради щодо правильного харчування

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Січень у самому його розпалі. Це означає, що всі ми (чи майже всі) вже позбулися святкової ейфорії та нарешті можемо зайнятися тими справами, які запланували собі на цей рік. Всі ми сподіваємося, що січень стане новим стартом. І якщо ви дійсно цього хочете, то слід розпочати саме зараз. Для тих, хто хотів покращити свою фізичну форму та зайнятися власним здоров'ям, варто звернути увагу на правильне харчування.

Про це детально розповіла для Vogue сертифікована нутриціологиня та фудтерапевтка Анастасія Голобородько.

Як почати здорово харчуватися

Зміни у харчових звичках людей призвели до того, що тепер чимало хвороб почали "омолоджуватися": цукровий діабет, ожиріння та інші. Тому сучасним людям варто усвідомити важливість як власного здоров'я, так і тіла.

Для цього потрібно зрозуміти, як це тіло годувати та виховати у собі деякі харчові звички.

Багато клітковини

Всі ми знаємо, що варто їсти овочі, але не всі розуміємо, навіщо це робити. Але це дуже важливий пункт для повсякденного раціону.

Існує два основні типи волокон: розчинні та нерозчинні.

"Розчинні "живлять", змащують і покращують прохідність у стравоході, нерозчинні працюють як волоть: знімають зі стінок кишечника залишки їжі та інші побічні продукти травлення", – пояснила фудтерапевтка.

Розчинні волокна містяться у певниз продуктах:

  • гарбуз;
  • сухофрукти;
  • яблука;
  • сливи;
  • грейпфрути;
  • ягоди.

Нерозчинні ж присутні в іншій їжі:

  • листкова зелень;
  • овочі (перець, огірок, помідор);
  • цілісне зерно;
  • льон.

Новий погляд на фрукти

Фрукти вважаються найкращим снеком для нашого тіла. Проте слід знати основні правила: вживати фрукти необхідно тільки на порожній шлунок, за 20-30 хвилин до іншої їжі або через кілька годин після. Тоді вони легко засвоюються і дають чудову кількість вітамінів.

Альтернатива рафінованим продуктам

Цукор у домашній випічці слід замінити медом, керобом, стевою кленовим сиропом або сиропом топінамбура. Замість пшеничного борошна вищого сорту – цільнозернове борошно, житнє обдирне або гречане. Також можна їсти червоний, бурий або дикий рис замість класичного та звичного нам білого. Ці звички вже суттєво покращать раціон.

Слідкуйте за цукром

Чимало людей бояться білого та тростяного цукру. Проте не всі знають, що зустріти його можна у багатьох продуктах. Йдеться не тільки про фрукти чи солодощі, а й про мариновані овочі, різні соуси тощо.

Тому варто дотримуватися двох правил – читати етикетки та не переїдати.

Новинки у раціоні

Ми звикли регулярно купляти та готувати одні й ті самі продукти. Проте експертка наголошує, що варто звертати увагу на незвичні для нас продукти у супермаркеті.

"Щотижня пробуйте готувати новий овоч або фрукт, новий вид м'яса і вводити новий рецепт", – сказала нутриціологиня.

Також за словами, необхідно наповнювати свій продуктовий кошик сезонними продуктами, що урізноманітнить раціон та надасть вашому тілу більше вітамінів.

Раніше ми також розповідали про продукти, які обов'язково мають бути у вашому зимовому раціоні. Також ми вже писали про те, як правильно худнути.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.