Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Різдво в Україні: нова дата та традиції

В Україні відбувся перехід на новоюліанський календар, а значить, що Різдво Христове та Святий вечір відзначаються в інші дні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Святкування Різдва в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже зовсім скоро розпочнеться період грудневих свят, які ми всі так полюбляємо. Проте варто пам’ятати, що після переходу Православної Церкви України (ПЦУ) та Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) на новоюліанський календар, низка церковних дат змістилася.

Розповідаємо, як тепер українці святкуватимуть Різдво.

Зміни торкнулися й одного з найбільших релігійних свят України – Різдва Христового. Тепер українці святкуватимуть його 25 грудня, тобто на 13 днів раніше.

Коли Святий вечір 2023

За традицією, напередодні Різдва відзначається Святий вечір. Тобто тепер цей день припадає на 24 грудня.

Святвечір – це останній день Різдвяного посту, а тому українцям слід готувати тільки пісні страви. На столі їх має нараховуватися 12 штук. Це число обрано зовсім не випадково, адже символізує 12 учнів Ісуса Христа (апостолів) та 12 місяців року.

Головна роль на святковому різдвяному столі відведена куті. Кутя – це каша з родзинками, медом і перетертим маком.

Також у Святий вечір на столі зазвичай присутні інші страви:

  • пісний борщ;
  • голубці;
  • вареники;
  • риба;
  • пампушки;
  • узвар тощо.

У Святвечір також важливо дотримуватися посту. Вважається, що протягом всього дня 24 грудня не можна їсти. А за стіл вся родина сідає лише після появи першої зірки на нічному небі.

Як святкувати Різдво

Святкування Різдва починається з самого ранку і проходить переважно у сімейному колі. Українці зустрічають свято словами: "Христос народився!". Відповідати слід словами: "Славімо Його!".

Також 25 грудня заведено ходити до церкви на святкову молитву. Після молитви люди повертаються додому та накривають святковий стіл. У перший день Різдва закінчується піст, тому люди вже можуть їсти м’ясні страви.

У зв'язку зі святом, в українській оселі має бути дідух. Дідух – це житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він є символом гарного врожаю, добробуту, багатства та оберегу роду. Його необхідно ставити на кут столу або будинку.

Також однією з головних традицій святкування є колядування – виконання народних пісень (колядок), в яких прославляється Ісус Христос.

Колядники ходять по домівках, тримають в руках велику зірку, розважають сусідів та близьких. Колядники за "проведення обряду" отримують частування солодощами або гроші.

Наші предки вірили, що чим більше колядників прийде до будинку, тим більше достатку та добробуту буде наступного року.

Ще одним давнім звичаєм вважається ходіння з вертепом. Вертеп — це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, в якому показували вистави про народження Ісуса Христа.

Крім цього, досить поширеним обрядом було різдвяне ворожіння. Під час свят наші предки намагалися зазирнути в майбутнє та дізнатися, що їм готує доля.

Найчастіше до ворожінь вдавалися дівчата, аби з’ясувати все про майбутнього нареченого.

Раніше ми також розповідали про три застарілі тренди в різдвяному декорі. Також ми пояснювали, як підготуватися до сезонних свят.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.