Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Чому читання корисне – 6 причин взяти книгу до рук

Регулярне читання художньої літератури стане корисним заняттям не тільки для вашого розуму, але й для вашого та тіла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

6 причин провести час з книгою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато людей уникають читання, зокрема читання художньої літератури. Вона здається марною, адже не містить (чи майже не містить) у собі важливих та правдивих фактів. Вважається, що така література не здатна бути корисною. Але якщо ж користі нема, то не простіше тоді просто подивитися якийсь фільм, серіал чи навіть відео зі схожою тематикою, чи просто знайти екранізацію того, чи іншого твору?

Розповідаємо, чому важливо читати художню літературу.

Розвиток фантазії

Якщо у вас проблеми з креативом, то художня література стане чудовим помічником. Автори не завжди детально описують персонажів, вулиці, кімнати тощо. Тому це чудовий шанс, аби вигадати у своїй голові цілий світ.

Цікаво, чи є у головного персонажа борода? Може, головна героїня носить окуляри? Які фрукти наразі вибирає цей персонаж? Яблука, груші чи апельсини? Дозвольте своїй фантазії створювати якомога більше.

Збільшує словниковий запас

Якщо ви будете читати авторів, як добре пишуть, то швидко навчитеся й добре говорити. Також художня література допомагає стати краще:

  • збільшує словниковий запас;
  • покращує розмовну мову;
  • розширює кругозір;
  • зменшує кількість слів-паразитів у мовленні;
  • вчить швидко та легко формулювати думки;
  • покращує навички письма тощо.

Подібні вміння можуть позитивно вплинути як на ваше професійне, так і на особисте життя. І це не дивно, адже ви будете себе більш впевнено як під час виступів, так і під час звичайних розмов.

Породжує емпатію

Мало хто замислюється про те, що книги вчать нас емпатії та співчуттю. За допомогою художньої літератури ми уявляємо собі життя та долі інших людей. Нам вдається подивитися на те, як себе відчувають, про що думають персонажі. Таким чином ми наче опиняємося у тілі іншої людини, що дає краще її зрозуміти. Тоді концентрації на собі зникає, завдяки чому можна навчитися альтруїзму, чуттєвості та розумінню.

Звільнення від стереотипів

Книжкові персонажі досить різноманітні. Саме тому книги розвивають толерантність до людей незалежно від їхньої зовнішності, кольору шкірі, місця проживання тощо. Ми дізнаємося історії цих людей, порівнюємо себе з ними, читаємо від першого обличчя і тому подібне. Це дозволяє позбутися стереотипного мислення.

Зміцнює сон

Читання книжок розслабляє та заспокоює, тому багато людей надають перевагу читання перед сном, вже перебуваючи у ліжку. Проте не забувайте, що йдеться саме про паперову книгу, бо екран будь-якого гаджета буде пригнічувати мелатонін.

Зниження стресу

Читання знижує стрес та тривогу. Також знайомство з якоюсь книжкою здатно покращити процес засипання та підвищити якість сну. Також дослідження вказують, що читання допомагає розслабитися набагато краще, ніж музика чи прогулянка.

Варто додати, що читання покращує концентрацію, пам'ять, знижує кров'яний тиск та зменшує ризик деменції чи хвороби Альцгеймера.

Раніше ми вже розповідали, як прочитати багато книг у 2024 році. Також ми пояснювали, які книги вам слід прочитати у цьому році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.