Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Боротьба з безсонням: як якісно відпочивати вночі

Розповідаємо, які дії здатні зіпсувати сон та викликати погане самопочуття протягом наступного дня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші.

Як швидко засинати та висипатися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші.

Сон дуже важливий для нашого організму, він допомагає підтримувати нас у гарному фізичному та емоційному стані. Таким чином ми здатні функціонувати протягом дня та бути ефективними у своїх справах. Проте життя вносить свої корективи. Наразі українці живуть у великому стресі, тому у багатьох трапляються випадки безсоння, що може призвести до емоційного вигорання та проблем зі здоров'ям.

Психологиня Юлія Ворман пояснила, як якісно відпочивати.

Підготовка до сну

Зазвичай люди перед сном просто лежать у ліжку й гортають стрічку різних соціальних мереж або переглядають улюблені шоу, серіали тощо. Проте це точно не допоможе швидко заснути.

Замість моніторингу новин краще зробити щось, що дійсно допоможе розслабитися та відпочити.

Експертка радить за годину до сну:

  • провітрити спальню;
  • прийняти теплий душ;
  • зробити дихальні практики.

Зазначається, що однією з найефективніших вправ вважається 4-7-8, чию методику розробив професор Ендрю Вейл.

Для початку потрібно зручно сісти й заплющити очі. У такому положенні слід вдихати та видихати за схемою назви: вдих треба робити протягом чотирьох секунд, потім затримати подих на сім секунд та повільно випускати повітря впродовж наступних восьми секунд.

Так ми допомагаємо нашому організму розслабитися та заснути, адже подібними вправами активується парасимпатична нервова система. Після подібних дій не доведеться крутиться у ліжку годинами, намагаючись побачити хоч один сон.

За три години до сну

За три години до сну наш організм уже відчуває втому. Це пов'язано з тим, що він виконав багато дій за день (як фізично, так і морально). Тому досить природно відчувати себе вижатим лимоном.

Проте цей стан підготовки нашого тіла до сну дуже легко зіпсувати. Перераховані нижче фактори здатні змусити нас позбутися відчуття втоми:

  • будь-які фізичні навантаження;

  • солодка їжа (фрукти);

  • куріння;

  • вживання алкоголю;

  • вживання кофеїну за шість годин до сну.

Таким чином ми наче активуємо всередині себе запасну батарейку. Але подібні способи мають значні мінуси, адже вони здатні не просто відкласти сон, а викликати безсоння.

Крім того, коли організму нарешті вдасться заснути, сон буде поганої якості.

Що ще впливає на якість сну

Раніше ми вже писали, що на якість сну впливає багато факторів, про які ми навіть й не підозрюємо. Йдеться також і про їжу. Деякі продукти, якими ми полюбляємо ласувати перед сном, під час вечірнього дозвілля, можуть змусити нас погано засинати чи навіть постійно прокидатися під час ночі.

Якщо вам цікаво, про які продукти йде мова, та як забезпечити собі якісний сон, радимо ознайомитися з нашим матеріалом за посиланням.

Раніше ми також розповідали про 11 звичок, які здатні псувати життя, тому від них слід терміново позбутися. Також ми пояснювали, які 10 шаблонів роблять ваше життя гіршим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.