Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

10 методів – як рано прокидатися та мати гарне самопочуття

Ці поради допоможуть вам "перетворитися на жайворонка" та прокидатися вранці без відчуття дискомфорту

Фото: Pexels. Колаж:  Pro Гроші

Як навчиться рано прокидатися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після новорічних свят та вихідних багато людей "втрачають" свій звичайний режим сну. Через це вони лягають досить пізно та не висипаються. А деякі навіть у звичайні дні не можуть змусити себе встати з ліжка. Що ж робити з цією проблемою?

Sleep Foundation пише про методи, які навчать вас рано прокидатися.

Час пробудження

Забудьте про різкий початок. Набагато краще поступово коригувати час свого пробудження. Тоді організм буде поетапно адаптуватися до нового розкладу. Саме такий підхід допоможе встановити стійкий розпорядок дня. Ідеальний варіант – щодня лягати спати (і, відповідно, прокидатися) на 30 хвилин раніше.

Штори

Природне світло – це сигнал для ранкового пробудження. Тому не закривайте вікна темними шторами, які сховають вас від сонячних променів. Зовсім навпаки – дайте їм можливість розбудити вас. Такий спосіб допомагає прокинутися природним шляхом.

Будильник

Вставайте з ліжка з першим сигналом будильника. Якщо ви будете відкладати свій підйом, то вам буде тільки важче. Згідно з дослідженнями, ви відчуватимете себе фізично та морально краще, якщо встанете одразу, а не поспите ще 15 хвилин.

Сигнал будильника

Багато людей мають звичку вибирати неприємні та набридливі сигнали для свого будильника. Проте це помилка: приємний сигнал "м’яко" підштовхне вас до пробудження. Тим часом як різкі та гучні звуки викликають викид адреналіну в організмі. Адреналін вивільняє гормон стресу, що негативно впливає на ваш організм.

Вихідні

Регулярність має велике значення під час налаштування вашого "внутрішнього годинника". Прокидайтесь та лягайте в однаковий час завжди, навіть на вихідних. Дослідження показали, що сон у вихідні може порушити ваш біологічний ритм.

Вечір

Плануйте свій ранок заздалегідь, аби відчувати себе комфортно. До того ж ви можете зробити заспокійливу процедуру перед сном, яка дасть сигнал тілу, що ви готові до відпочинку.

Пам'ятайте, що ви повинні спати не менше 7 годин на добу, тому розпочніть свою вечірню підготовку мінімум за годину до цього. Наприклад:

  • вимкніть всі гаджети;
  • прийміть ванну;
  • почитайте книгу;
  • послухайте розслаблюючу музику.

Фізична активність

Ранкова зарядка підбадьорить ваше тіло та розум для активного початку дня. На думку фахівців, послідовні фізичні вправи забезпечують оптимальне функціонування біологічного ритму.

Плани на день

Заплануйте собі на ранок якусь справу, яка стане мотиватором вашого пробудження:

  • заваріть собі новий чай;
  • приготуйте смачний сніданок;
  • заплануйте цікаву зустріч чи похід до магазину тощо.

Їжа

Не пропускайте сніданок, адже він надає тілу енергію та сили на весь день. Також намагайтесь уникати пізньої вечері, тому що організму буде важко розслабитись та відпочити.

Кофеїн

Багато людей не уявляють свій ранок без чашки кави, адже це своєрідний ритуал. Проте кофеїн може діяти до самого вечора, тому не дасть вчасно заснути та якісно відпочити. Варто також додати, що ця речовина міститься у зеленому чаї, гарячому шоколаді, газованій воді тощо.

Раніше ми вже розповідали, як пережити день, якщо ніч напередодні була безсонною. Також ми вже писали про продукти, які заважають нам висипатися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.