Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

6 порад – як відновити сили після безсонної ночі

У період новорічних вечірок ми часто не висипаємося або не спимо взагалі, хоча наступного дня ми можемо мати важливі справи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як функціонувати після безсонної ночі протягом наступного дня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Всі ми іноді маємо безсонні ночі з абсолютно різних причин. Проте не висипатися через новорічних вечірок – проблема, яка об'єднує багато людей протягом свят. Проте це не дуже добре, адже брак сну дуже впливає на наше самопочуття та здоров'я.

Докторка Сухісміта Раджаманья розповідає для Health Shots, як пережити день, якщо напередодні у вас була безсонна ніч.

Чому спати замало шкідливо

Зазначається, що люди часто навіть не усвідомлюють масштаби проблеми недосипання, проте дарма.

Достатній сон (який складає приблизно 7 годин) необхідний тілу для підтримки різних життєво важливих функцій і сприяння оптимальній та продуктивній фізичній і розумовій працездатності:

  • відбуваються необхідні відновлювальні процеси, такі як відновлення тканин і ріст м’язів;
  • регулювання гормонального балансу та імунної функції;
  • нормалізується процес метаболізму.

Наявність хронічного недосипання може спровокувати легку чи навіть сильну депресію.

А дослідження, що опубліковане в The Lancet, говорить про те, що багато захворювань пов'язані з розладами сну:

  • діабет 2 типу,
  • серцево-судинні захворювання,
  • ожиріння
  • онкологія тощо.

"Більше спати — єдиний спосіб допомогти організму відновитися після безсонної ночі. Однак організму знадобляться дні, щоб заповнити пропущений сон. Вкрай недобре позбавлятися сну навіть на 24 години", – наголошує докторка Раджаманья.

Недостатній сон може призвести до ряду проблем:

  • відсутності концентрації;
  • дратівливості;
  • сонливості ;
  • зниження продуктивності.

Сонливість також може погіршити координацію та час реакції, збільшуючи ризик нещасних випадків і травм, перешкоджати виконанню таких завдань, як керування автомобілем і підняття важких речей,

Отже, як вижити після безсонної ночі, яка пройшла на якомусь святкуванні?

Не допускайте зневоднення

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Sleep, якщо ви відчуваєте сильну втому наступного дня після безсонної ночі, то необхідно пити більше води. Зазначається, що у людей, які спали по шість годин вночі, була більш концентрована сеча і вони були більш зневоднені, ніж ті, хто спав по вісім годин.

Зменьшіть виснажливу роботу

Існують неоднозначні погляди на те, чи варто взагалі працювати після безсонної ночі. Однак у дослідженні, що опубліковане в Journal of Pediatric Orthopaedics, зазначається, що менше восьми годин сну може збільшити ймовірність отримання травми в 1,7 рази.

Уникайте водіння та подібних йому справ

Безсонна ніч зміниться днем. А вдень ви будете менш пильні. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, у США 6000 автомобільних аварій на рік стаються через недосипання.

Відмовтеся від напоїв з кофеїном

Споживання занадто великої кількості кофеїну також може призвести до проблем зі сном наступної ночі. Дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Sleep Medicine, стверджує, що споживання кофеїну за шість годин до сну може суттєво вплинути на ваш сон.

Спробуйте подрімати

Потужна дрімота – це приблизно 10-15 хвилин сну. В дослідженні, опублікованому в рамках Brain Research, наголошується, що дрімота не тільки допомагає вам не відчувати сонливості, але також допомагає покращити когнітивну діяльність.

Уникайте прийняття будь-яких важливих рішень

Докторка каже, що займатися будь-якою діяльністю, що потребує концентрації та уваги, буде дуже важко, тому цього слід уникати.

Раніше ми вже писали, як якісно відпочивати вночі. Також ми вже розповідали про продукти, вживання яких заважає вам висипатися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.