Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Військові свята та пам'ятні дні: які дати варто пам'ятати українцям

Ці пам'ятні дні створені, аби подякувати нашим воїнам, зокрема, щоб згадати тих, хто віддав своє життя за незалежність України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто відначити у календарі: дати, що присвячені українським захисникам

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні налічується майже 40 свят та пам'ятних днів, які пов'язані з українськими військовослужбовцями та захисниками зокрема, що роками боронять свободу Україну.

Розповідаємо, які дні слід відмітити у календарі.

Які дні варто запам'ятати

Січень. 24 числа відзначають День зовнішньої розвідки, встановлений 2018 року п'ятим президентом України Петром Порошенком. А також 29 січня згадують Героїв Крут. Вшанування пам'яті щорічно відбувається у місті Київ.

Лютий. У лютому також існують дві пам'ятні дати. 15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця дата була встановлена у 2004 році президентом Леонідом Кучмою. Вона присвячена виведенню радянських військ з Афганістану у 1989 році.
20 лютого – згадують учасників Революції гідності та Героїв Небесної Сотні: цього дня 2014 року на Євромайдані були масові розстріли протестувальників.

Березень. У березні відзначають вже три свята. Перший – це День добровольця, який відзначають 14 березня. Другий – День СБУ, який святкують 25 числа. Третій – День Національної гвардії України. Наразі відмічається 26 березня, хоча раніше датою свята було призначено 4 листопада.

Квітень. Тут також маємо три свята: День працівника оборонно-промислового комплексу святкують 13 квітня (до речі, це нове свято, що було засновано Володимиром Зеленським лише цього року), День пожежної охорони відмічають 17 квітня, День прикордонника припадає на 30 квітня.

Травень. Цей місяць багатий на свята: 6 числа відзначають День піхоти, 18 числа День резервіста, 23 числа День морської піхоти, 25 травня День Державної служби спецзв'язку та захисту інформації, 29 числа Міжнародний день миротворців. До того ж 8 травня в Україні наразі День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Червень. Перший місяць літа – єдиний місяць у році, коли в Україні немає військових свят та пам'ятних дат.

Липень. У липні відзначаються День Військово-морських Сил ЗСУ (дата припадає на перший тиждень місяця), День Національної поліції (4 липня, хоча раніше свято відмічали 4 серпня), День українських миротворців (15 липня) та День Сил спеціальних операцій ЗСУ (29 липня).

Серпень. Першого тижня серпня відзначають День Повітряних Сил ЗСУ, 8 серпня – День військ зв'язку, а в останній тиждень місяця – День авіації.
29 серпня – День пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України. Символікою цього дня є квітка соняшника. Дата присвячена дню найбільших втрат української армії на Донбасі. Це був день виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.

Вересень. У перший місяць осені відзначаються: День воєнної розвідки 7 вересня (свято встановлено минулого року), День танкових військ 14 вересня (минулою датою була друга неділю вересня) та День рятувальника (17 вересня).

Жовтень. Першого тижня жовтня відзначається День територіальної оборони, 1 жовтня – День захисників та захисниць, 28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників.

Листопад. 3 листопада відзначають одразу два свята – День інженерних військ та День ракетних військ і артилерії. 18 листопада – День сержанта ЗСУ, 21 листопада – День десантно-штурмових військ.

Грудень. 6 грудня в Україні відзначають День Збройних сил України, 12 грудня – День Сухопутних військ. А 14 грудня вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У цей день було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Раніше ми також пояснювали, які релігійні свята українці тепер святкують в інші дні. Також ми розповідали про календар професійних свят.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.