Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Сексизм, гомофобія та політична пропаганда –"Дизель Шоу" потрапили у черговий скандал

Новорічний випуск "Дизель Шоу" виявився не менш скандальним, ніж у "95 кварталу" через образи та підтримку стереотипів

Фото: Детектор медіа.  Колаж: Pro Гроші

Новий скандал за участю "Дизель Шоу"

Фото: Детектор медіа. Колаж: Pro Гроші

Програма "Дизель Шоу" добре відома українцям. Не стільки завдяки гумору, скільки завдяки скандалам, які постійно виникають довкола шоу. Новорічний випуск 2024 року не став винятком з правил: номери були насичені гомофобними та сексистськими жартами, висміюванням жителів окупованих територій та іншими недоречними номерами.

Святковий випуск детально розібрали та проаналізували журналісти "Детектор медіа".

Програма неодноразово потрапляла в скандали:

  • На шоу знімають огляди блогери;
  • Журналісти пишуть статті, де розбирають проблематику шоу.
  • Соцмережі заповнені постами обурених українців, яким не подобається подібний гумор.

Що ж не так саме з новорічним випуском?

Алкоголь

Перше, на що журналісти звернули увагу, – розкриття теми алкоголізму в шоу. "У новорічному випуску одразу три номери, сумарною тривалістю майже п’ятдесят хвилин, присвячені чоловікам-алкоголікам", – йдеться у тексті. Поясненням такого "контенту" є спонсорування програми алкогольним брендом.

По всьому концерту розкидано продакт-плейсмент і пряму рекламу алкогольного бренду. Пропаганда відбувається також за участю дітей.

Крім того, алкоголь подається не просто як обов'язковий атрибут свята, а частина буденного життя звичайного українця. І єдина перешкода чоловічому алкоголізму – це жінки. Тому без сексистських жартів також не обійшлося.

Стереотипи

Жінки або максимально сексуалізуються, або зображуються стереотипними "церберами", які заважають чоловікам жити веселе та щасливе життя.

Тобто жінка або пов'язана з жартами про секс, або їй просто заклеюють рота (у прямому сенсі), аби вона не дратувала свого чоловіка.

Помітити також можна ксенофобні упередження. Наприклад, в одному з номерів прозвучали жарти про Дідів Морозів у різних країнах. Й у Румунії, наприклад, на думку сценаристів шоу, святковий дідусь їздить на ослику, бо "коня цигани вкрали". А єврейський Санта не розносить подарунки зовсім: "Якщо дітям треба, нехай самі й приходять".

Про гомофобію гумористи також не забули. Зокрема, посміялися з Діда Мороза, бо в нього немає бабусі, а значить він "по дідусях" і тому так поспішає на "голубий огоньок".

Але на цьому приниження не закінчуються.

Війна

Тему війни в новорічному випуску теж не оминули. Наприклад, артисти вирішили у своєму шоу назвати мешканців Криму зрадниками.

І ні, йдеться у номері зовсім не про росіян, що опинилися на півострові вже після початку окупації. Номер присвячений корінним українцям, які отримали свого часу російські паспорти, підтримали повномасштабне вторгнення, а наразі намагаються "перевзутися", бо наближається деокупація.

Виглядає все як чудова українська пропаганда, де мешканцям Криму слід боятися за своє життя, коли ЗСУ опиняться на півострові. А українцям, що знаходяться на підконтрольних Україні територіях, слід пам'ятати, що всі мешканці Криму є зрадниками та колаборантами. Чи точно йдеться про українське шоу, а не російське?

Не варто забувати й про номери, що демонструють відверту байрактарщину, які "Дізель Шоу" називає патріотизмом.

"Із "Дизель шоу" давно все ясно. Воно перетворилося на синонім примітивного гумору, як свого часу "петросянщина"", – зазначають у "Детектор медіа".

Це пов'язано з тим, що під час сімейного, святкового перегляду, програма отруює людей російською пропагандою, нормалізує безліч шкідливих упереджень і, поки українське суспільство розвивається, шоу "воює і інший бік".

Раніше ми вже писали про те, що мер Скадовська засудив "Квартал 95". Також ми вже розповідали, що українці об’єдналися проти жартів "Кварталу 95".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.