Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Міжнародний день волонтера – труднощі та ризики діяльності в Україні

Ця подія належить до міжнародних днів Організації Об'єднаних Націй та відзначається щороку 5 грудня в усьому світі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Важливість волонтерства в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сьогодні в усьому світі відзначають Міжнародний день волонтера. Робота волонтерів є дуже складною, проте неймовірно необхідною, зокрема на території України. Протягом повномасштабної війни в Україні весь світ переконався в тому, що наші волонтери – це надзвичайні люди, які здатні врятувати як цивільних, так і військових.

Розповідаємо, з якими складнощами стикаються українські волонтери протягом повномасштабного вторгнення.

"Паперові" проблеми

1 грудня набула чинності постанова Кабінету міністрів "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану", якою запроваджується нова система ввезення й оформлення гуманітарної допомоги в Україні.

Волонтерка, громадська діячка, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України Дана Ярова пояснила, що таким чином держава запровадила фактично облік усього, що потрібно ввозити, та зробила необхідність для волонтерів вносити безліч різних даних в електронну форму.

Про це вона розповіла для Укрінформ.

Тобто тепер держава вимагає від волонтерів вести майже повноцінний бухгалтерський облік, як на підприємстві.

"Я так розумію, ініціатором було Мінсоцполітики. Хоча проблематика Міністерства соціальної політики досить широка. Це й протезування, і реабілітація військових, і соціальна реабілітація, працевлаштування, – перерахувала волонтерка.

Звітність роботи

Діячка зазначила, що фактично тепер потрібно тримати штат бухгалтерів, які вестимуть облік. Проте й тоді можуть виникати труднощі, після яких проводитимуться розмови з аудиторами, представниками податкової та Державного бюро розслідувань.

"Якщо це щось серйозне, всі волонтерські організації навчені з 2014 року. У всіх закриваються потреби за актами, хоч що б передавали. Я передаю і дрони, і, вибачте, снаряди передаю. Якщо це гуманітарний вантаж, який складається з величезної кількості позицій, а ти віддаєш один ящик на один напрямок, один ящик – на інший, це неможливо. Треба посадити штат бухгалтерів, які це робитимуть, а потім ідуть аудитори, податкова, а за ними – ДБР", – наголосила Дана Ярова.

На її думку, волонтерство в Україні – це безпрецедентне явище для світу. Українські волонтери працюють практично цілодобово та займаються абсолютно всіма питаннями: від ввезення гуманітарних товарів і до опіки над пораненими.

Вона зазначила, що волонтерство в усьому світі – це витрачання особистого часу на якісь проєкти: очищення територій, прибирання парків, чергування в лікарнях, у притулках для утримання тварин тощо. Проте людина обирає щотижнево дві години та каже собі, що працює ці дві години абсолютно безплатно.

Ярова наголошує, що волонтери в Україні займаються абсолютно всім. І це займає весь час. Юридичного врегулювання немає і, скоріш за все, не може бути.

"Але питання: тоді за неї потрібно отримувати кошти та сплачувати податки. За сплатою податків тоді потрібно зрозуміти, що таке волонтерський дохід", – звернула увагу Ярова.

Волонтерка також наголосила, що українців не зупинять різні бюрократичні нововведення, але це дійсно може створити проблеми на певному етапі.

"Я гадаю, що жодна з волонтерських організацій, яка серйозно цим займалася і, скажімо, переживала на своєму віку вже такі ініціативи влади, не припинить свою діяльність. Можу сказати щодо себе. Мене ця постанова не зупинить від слова взагалі, а я не думаю, що хтось зупиниться. Єдине, що може створювати проблематику в діяльності, це правда", – стверджує Дана Ярова.

Важливість психічного здоров’я

Ярова вважає, що після закінчення війни українці почнуть виявити у себе дійсно серйозні проблеми з ментальним здоров’ям. Зараз психіка тримає організм в тонусі, вимагаючи дій кожного дня. Проте колись цьому настане кінець.

"Давайте по-чесному, це психічне здоров’я взагалі нації, тому що всі ми вже півтора року в стані війни. Як старий ПТСРник, можу проспойлерити, що нас це наздожене не одразу, а тоді, коли нам здаватиметься, що все, війна закінчилася. І тоді почнуться ці флешбеки, те, що ти пережив", – пояснила волонтерка.

Вона розповіла, що торік мала проєкт із героями України, де одним з учасників був головний анестезіолог Міністерства оборони ЗСУ. Він заявив, що Україна матиме величезну проблематику щодо психічного здоров’я нації після війни

"Зараз у нас люди повиходили на позиції, умовно кажучи, деякі у листопаді 2021 року. Вже два роки перебувають без ротації. Це величезна проблематика. Як ми будемо повертати до мирного життя людей, які вже два роки знають єдиний метод розв’язання будь-якого питання – це вбити? Тому що тут твій друг, а там – твій ворог", – зауважує волонтерка.

Емоційне вигорання

Волонтерка напряму військової допомоги та People Partner у Yellowblue Force Foundation Олена Колесник вважає, що головна психологічна проблема волонтерів – емоційне вигорання.

Про це пише УП. Життя.

Олена Колесник радить піклуватися про свій моральний та фізичний стан, фіксувати свої досягнення та ділитися ними зі світом, не фокусуватися на негативі та займатися рутинним справами.

Інакше емоційне вигорання може вплинути як на психічне, так і фізичне здоров'я.

У Міністерстві охорони здоров’я виділили такі ознаки вигорання у волонтерів:

  1. Емоційне виснаження, втрата енергії, безсилля, почуття спустошеності, апатія;
  2. Негативне ставлення до інших людей, дистанціювання від них; звинувачення тих, кому допомагаєш, у безпорадності, слабкості духу;
  3. Низький рівень особистих досягнень, зниження компетентності та ефективності, зосередження на самому завданні, а не на результаті;
  4. Певні фізичні ознаки (наприклад, головний біль або біль у шлунку) та зміна поведінки (підвищення активності чи, навпаки, пасивність).

Зазначається, що для здобуття перемоги та відновлення країни потрібно піклуватися не лише про власну фізичну безпеку та фізичний стан, а й слідкувати за психічним здоровʼям.

Попередні прогнози МОЗ свідчать, що внаслідок війни психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців.

У ВООЗ вважають, що вже зараз кожна п’ята людина живе з певною формою психічного порушення.

Важливі "дрібниці"

Колесник вважає, що волонтери часто роблять багато дрібних завдань, які є складовими одного великого, але наприкінці дня залишається відчуття "нічого не зроблено".

"Наприклад, "хлопцям передали тепловізор" складається з таких кроків: узгодили потрібну модель із військовими, обговорили знижку з продавцем, забрали тепловізор, доставили військовим, підписали з ними запит, договір про благодійну передачу (він потрібен для БФ), акт прийому-передачі, отримали фото-/відеозвіт, звітували в соцмережах, передали всі документи бухгалтерії", – пояснює волонтерка

Вона наголошує, що важливо пам'ятати про ці складові, адже волонтерство – це завжди марафон.

Раніше ми писали про волонтерські організації, що надають допомогу українцям у виїзді за кордон. Також ми розповідали про реєстрацію волонтерської організації під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.