Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Справжня загроза: побутова техніка, що може нашкодити вашій домашній тварині

Виявляється, що навіть вдома коти та собаки можуть відчувати певний дискомфорт, що пов'язаний зі звуками

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ця техніка небезпечна для хатніх улюбленців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сирени, грім, звуки працюючого пилососа, феєрверки — все це може завдати шкоди нашим домашнім улюбленцям. На них також можуть негативно впливати більш тонкі звуки, які просто не сприймаються людськими вухами. Але як дізнатися, що саме наносить дискомфорт хатнім тваринам, якщо ми самі не здатні цього почути?

Про те, як допомогти домашнім улюбленцям уникати багатьох незручностей щодо звуків, пише Inverse.

За словами почесної професорки поведінкової медицини в Коледжі ветеринарної медицини Корнелльського університету Кетрін Хоупт, поведінка тварини часто говорить про те, що її щось турбує.

Наприклад, професорка розповідає про випадок, коли літня пара помітила дивну та нетипову поведінку своєї собаки. Вони віднесли тварину до ветеринарної клініки, де їм виставили величезний рахунок, але так і не назвали причину поганого самопочуття собаки.

Однак власники не могли не помітити, що поведінка та стан тварини значно покращилися, як тільки вони покинули оселю. Згодом з'ясувалося, що пара літніх людей втратила слух, тому ніхто з них не почув сигнал димової сигналізації, що свідчив про необхідність заміни батарейки.

Що можуть чути тварини, а люди – ні

Зазначається, що, наприклад, кішки здатні чути звуки на частоті до 64 000 Гц, а собаки – до 45 000 Гц. Тим часом люди – лише до 20 000 Гц.

У попередньому дослідженні, проведеному британськими вченими в 2015 році, були оцінені потенційні причини судом у кішок, які мають захворювання під назвою котячі аудіогенні рефлекторні судоми.

Результати показали, що напади котів чи кішок у 96% випадків були спровоковані певними звуками:

  • дзвінком телефону;
  • падінням металевої ложки;
  • постукуванням по склу;
  • шарудінням паперу або пластикових пакетів;
  • набором тексту на клавіатурі;
  • цокання язиком.

Наголошується, що подібний стан набагато серйозніший, ніж може здатися на перший погляд. Йдеться не про просте занепокоєння через звук. Це демонстрація того, наскільки чутливий слух тварини.

Навіть більше, інше дослідження, 2005 року, показало, що навколишні лабораторні звуки здатні порушувати ендокринний цикл та цикли сну у тварин. Крім того, ми не завжди можемо побачити, як звуки впливають на тварину, бо вони можуть навіть не страждати від навколишнього шуму.

Як захистити домашнього улюбленця

За словами Хуопт, на жаль, ми не можемо захистити наших тварин від усіх звуків, що здатні їх налякати. І все ж, дещо зробити ми все ж в змозі. Наприклад, ви можете вибрати тихий пилосос чи слідкувати за мікрохвильової плитою, аби вчасно вийняти звідти їжу, аби вона не видавала додаткових звуків. Також варто спостерігати, як конкретно ваша тварина реагує на певні предмети побутової техніки.

Раніше ми вже писали про те, як власникам тваринам зберегти оселю в чистоті. Також ми розповідали, чому звичайна зимова прогулянка може стати небезпечною для вашої собаки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.