Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Різдвяний декор: які рослини небезпечні для хатніх тварин

Деяка флора може нашкодити вашим улюбленцям, тому слід ретельно слідкувати, аби вони не вирішили її скуштувати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Небезпечний святковий декор

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі рослини можуть стати чудовим варіантом подарунку чи декором для дому. Насправді ж, багато з них є небезпечними для наших хатніх улюбленців. Навіть більше – існують святкові рослини, що можуть бути смертельними, якщо тварини вирішать ними поласувати. Тому ви маєте бути в курсі щодо флори, яка опиняється у вашому домі.

Mental Floss розповідає про сім популярних святкових рослин, які насправді є токсичними для тварин.

1. Падуб

Падуб – це різдвяна рослина, що сягає своїм корінням ще у традиції друїдів. Наразі ж рослина є одним з популярних символів грудневих свят. Але експерти радять бути обачними, якщо ви все ж приймете рішення прикрасити падубом кімнати: і рослина, і ягоди містять токсини, які шкідливі для домашніх тварин і дітей.

Загальні симптоми отруєння падубом:

  • блювота;
  • діарея;
  • надмірну слинотеча;
  • біль у животі.

Наголошується, що вживання великої кількості листя або ягід падуба може призвести до судом, а в деяких випадках навіть до смерті.

2. Омела

Омела – чи не найромантичніша рослина сезону, про яку, напевно, чули всі. І хоча існує традиція для пар цілуватися під її листям, будь-які пухнасті члени родини повинні триматися якомога далі від омели.

Ця маленька рослина містить лектини та форотоксини, які є основними токсинами, що можуть призвести до різкого сповільнення ударів серця або зниження артеріального тиску.

Проте експерти заспокоюють: вашому вихованцю доведеться з’їсти багато омели, щоб отримати серйозний вплив токсинів. Але якщо вони все-таки скуштують рослину, то обов’язково зверніть увагу на наявність таких симптомів:

  • шлунково-кишкові розлади;
  • слабкість;
  • утруднене дихання;
  • низький кров’яний тиск.

3. Пуансетія

Пуансетія – це красиві святкові рослини, які зазвичай дарують у сезон Різдва та Нового року. Але ви повинні бути обачними та заздалегідь вибрати місце, де ви їх будете тримати. Пуансетії не настільки шкідливі, як заведено вважати, проте у деяких кішок та собак може виникнути алергічна реакція на сік рослини.

Основні симптоми – це блювота, слинотеча та подразнення шкіри. Для більшої реакції вашому улюбленцю довелося б проковтнути велику кількість пуансетії.

4. Лілії

Лілії – популярний вибір рослини у святкових квіткових композиціях.Однак, якщо ви маєте домашніх тварин, то краще відмовитися від цих квітів.

Вживання навіть невеликої кількості рослини може призвести до судом, серцевої аритмії або навіть органної недостатності. Зазначається, що далеко не всі лілії отруйні для собак, але усі лілії, що належать до сімейства "справжніх лілій" і "лілейників", небезпечні для котів.

5. Ялинка

Всі ми знаємо, що тварини можуть бути серйозною загрозою для ялинки. Але ялинка також може бути серйозною загрозою для тварин.

Наприклад, олії з хвої можуть дратувати рот і шлунок вашого улюбленця. А гілки, якщо їх гризти, можуть викликати діарею, непрохідність кишківника або навіть кишкові проколи. Також краще тримати і кішок, і собак якомога далі від ялинкової води, оскільки з часом там можуть накопичуватися небезпечні бактерії.

6. Плющ

Зазначається, що у дохристиянські часи люди використовували плющ у комбінації з падубом і омелою для святкування зимового сонцестояння. Наразі ж люди все ще частіше додають його у свій святковий декор під час Нового року та Різдва.

Проте споживання плюща може мати негативні наслідки для ваших пухнастиків: вживання рослини може викликати біль у животі, блювоту, посилену слинотечу тощо. У крайніх випадках тварини можуть навіть мати кров у випорожненнях.

7. Лавр

Використовували лавр у вінках – давня традиція. Проте якщо ви маєте домашніх тварин, то краще вибрати вінки з чого іншого: деякі види лавра містять небезпечні нейротоксини, які можуть зашкодити організму ваших улюбленців. Наприклад, це може впливати на функцію скелета та нервів при попаданні всередину, перешкоджати роботі серця та спричинити потенційно летальний наслідок.

Раніше ми вже розповідали, чим Новий рік та інші грудневі свята є небезпечними для ваших улюбленців. Також ми пояснювали, як захистити ялинку від котів, а котів захистити від ялинки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.