Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Чай чи кава – на якому напої вам слід зупинити свій вибір

Розповідаємо, хто все ж залишається переможцем у цьому класичному протистоянні між любителями чайного листя та кавових зерен

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вибір між чаєм та кавою

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Здається, що боротьба між чаєм та кавою триває цілу вічність. Обидва напої неймовірно популярні в усьому світі. Проте хтось не може остаточно прокинутися без стаканчика лате чи еспресо, а хтось не уявляє собі день без чашки каркаде. Звісно, що це все – лише справа смаку. Але якщо є вибирати за більш чіткими показниками, то хто виграє? Який напій краще для нашого психологічного та фізичного здоров'я? На чому зупинити свій вибір, коли йдеш у магазин по продукти?

Про те, який же напій краще підійде для розуму та тіла, пише Real Simple.

Користь для здоров'я

Якщо споживати ці напої помірно, то вони обидва корисні. Але визначити переможця тут складно, адже це залежить від багатьох факторів:

  • тип кави чи чаю;
  • спосіб їх вирощування;
  • метод заварювання;
  • споживана кількість тощо.

Доведено, що вживання кави має багато переваг для людей, зокрема кава зменшує запалення та підтримує здоров’я серця та кишківника.

Вживання кави також асоціюється з меншим ризиком серцевих захворювань і діабету.

А що з чай? Цей напій також вивчався на предмет його зв’язку зі зниженням ризику серцевих захворювань. Дослідження продемонструвало, що споживання чаю було пов’язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань.

Чай також широко вивчався на предмет його зв’язку зі зниженим ризиком онкології, зокрема раком яєчників і молочної залози.

І попри те, що ні чай, ні кава не містять клітковини, їх легко можна вживати з різними закусками, серед яких фрукти та цільнозернові тости.

Кофеїн

Загальновідомо, що і кава, і чай містять кофеїн. Але стандартна чашка кави містить приблизно 95 міліграмів кофеїну, тоді як чашка чорного чаю містить майже вдвічі менше – 50 міліграмів. Кофеїну у зеленому чаю ще менше – приблизно 30 міліграмів.

Це означає, що у двох чашках з однаковою кількістю різних напоїв – кавою та чорним чаєм – у каві буде міститися у два рази більше, ніж в чаї. Якщо ж йдеться про зелений, то у каві буде знаходитися втричі більше кофеїну.

Концентрація

Як в чаї, так і в каві є кофеїн, який може покращувати когнітивні здібності. Проте у чаї також міститься теанін – амінокислота, яка допомагає знизити рівень стресу.

"Якщо ви збираєтеся розпочати великий проект або вам потрібен лазерний рівень фокусування, чорний або зелений чай може стати вашим ідеальним напоєм відсутність кофеїну та зниження стресу допоможуть вам дійти до фінішу проекту", – наголошують фахівці.

Згідно з їхніми словами, зелений чай є одним із найбагатших джерел потужних антиоксидантів – поліфенолів – які мають потенціал для зниження ризику серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.

Енергія

Як вже зазначалося вище, кофеїн допомагає покращити концентрацію уваги та когнітивні функції. Однак, якщо їм зловживати, то можна відчути на собі негативні наслідки:

  • тривога;
  • безсоння;
  • підвищення частоти серцевих скорочень;
  • високий артеріальний тиск.

Варто також додати, що кава містить кислоту, і її слід уникати людям, які мають шлунково-кишкові проблеми.

Ще спеціалісти радять вживати каву та чай у чистому вигляді, тобто без цукру. Якщо ж ви все ж хочете додати солодкого смаку своїй каві чи чаю, то можна використовувати натуральний підсолоджувач, такий як мед. Але також слід пам'ятати про те, що його не повинно бути занадто багато.

Раніше ми писали про те, як обрати якісний чай. Також ми вже пояснювали, як відрізнити справжню каву від підробки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.