Головна Новини Шопінг Люди Лайфхаки

Будьте пильними – як обрати якісний чай та на що звернути увагу

Розповідаємо, які саме критерії допомагають визначити якість чаю та як не натрапити на поганий продукт

Фото: Pexels. Колаж: Гроші Pro

Ці поради допоможуть обрати якісний чай

Фото: Pexels. Колаж: Гроші Pro

Чай безумовно є одним з найпопулярніших напоїв. Безліч людей не уявляють своє життя без чаю – п'ють його вранці, вдень та ввечері. І, якщо ви належите до прихильників чаю, то у вас точно виникало питання – як обрати хороший чай?

Які знайти дійсно якісний продукт розповідають tea.ua.

Як вибрати якісний чай

Головний критерій, на який вам варто звернути увагу, це стан листя. Хороший чорний або зелений чай роблять з висококласної сировини, а сторонні домішки та чайний пил у ньому відсутні. Тобто якщо гранульований чайний лист має однорідну консистенцію – це ознака високої якості.

Не забудьте також і про вологість. Якісно виготовлений чай повинен мати приблизно 3-6% вологості. А от, наприклад, при вологості близько 20% чай пліснявіє і навіть стає отруйним.

Якщо чай пересушений, він стає ламким. Для перевірки візьміть кілька чаїнок і розітріть їх між пальцями. Якщо вони з легкістю перетворюються на пил, це ознака поганої якості.

Ознайомтесь ще й з запахом. Так, чай може мати різний запах. Але гарний чай точно не повинен пахнути:

  • гаром або чимось паленим;
  • металом;
  • чимось стороннім.

Все це є показниками неправильного зберігання і поганої упаковки.

Чи може бути якісним чай у пакетиках

Існує дуже поширений міф, що чай у пакетиках має нижчу якість. Насправді якість чайного листа не залежить від форми упакування. Зазначається, що у чайних пакетиках від гарного виробника ви знайдете такий самий чай, як і в листовому варіанті.

Як вибрати чай саме у пакетиках

Якщо ви хочете дізнатися, чи якісний чай тримаєте у руках, то розірвіть один фільтр-пакет. Таким чином ви й дізнаєтесь якість сировини.

Якісний чорний або зелений сорт є листям (або гранулами) приблизно однакового розміру, без сторонніх домішок. Якщо у складі є добавки, то вони виглядають як яскраві шматочки середнього розміру, які легко відрізняються від загального змісту пакетика.

Якщо ж ви розірвали пакетик і побачили пил, то це сировина низької якості.

Які ще критерії впливають на якість

При виборі чаю важливо розуміти, що на чайний лист впливає також і країна походження. Фахівці зазначають, що найкращий зелений і чорний чай роблять на основі сировини, яка росте в тропіках та субтропіках Китаю й Індії.

Китайський та індійський – це сорти чайного куща, але не завжди країна зростання сировини. Також багато чаю виробляють в Африканських країнах. Елітні сорти чаю вирощують зазвичай на невеликих плантаціях. Наголошується, що чай від таких виробників відрізняється високою вартістю, але водночас і високою якістю.

Який чай вважається найкращим

Найкращим чаєм вважається натуральний зелений або чорний, який не містить хімічних добавок, барвників та ароматизаторів. До цього чаю виробники додають тільки натуральні спеції, цедру цитрусових фруктів та ароматні трави.

Як визначити натуральний чай

Аби визначити, чи натуральний чай ви придбали, залийте його холодною водою. Якщо вода змінила свій колір, то це означає, що в чай додали барвник, щоб досягти певного кольору. Якісний чай фарбує воду тільки під впливом високих температур.

Також для перевірки в чай ​​можна додати часточку лимона. Якщо немає жодних добавок, то напій посвітлішає буквально за кілька хвилин. Але колір не зміниться, якщо у чай додали хімічні речовини.

Раніше ми також розповідали про продукти, що впливають на якість вашого сну. Також ми пояснювали, як правильно харчуватися взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.