UA RU

Нова дата: коли тепер відзначають Водохреща в Україні

Зазначається, що раніше цей урочистий день припадав на 19 січня, проте наразі його святкують за новим календарем

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нова дата Водохреща в Україні

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водохреща – одне з найважливіших православних свят. У цей день люди згадують хрещення Ісуса Христа в річці під назвою Йордан та його явлення народу як Спасителя та Месії. Проте у 2024 році дата свята зазнала змін. І тепер цей день відзначатимуть зовсім не 19 січня, як звикли українці.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, як тепер в Україні святкують Водохреща.

Коли Водохреща 2024 – нова дата

Хрещення більше не відзначатимуть 19 січня. Тепер свято Хрещення Господнє 2024 року українці святкуватимуть на 13 днів раніше, тобто 6 січня. Зазначається, що дата урочистості змінилася через перехід ПЦУ на новоюліанський календар.

Історія Водохрещі

Дане свято присвячене обряду хрещення Ісуса у річці Йордан. Провів цей ритуал проповідник Іоанн Предтеча, якого після цього назвали Хрестителем.

Згідно з Біблією, під час хрещення Ісусу було 30 років. У процесі ритуалу небеса відкрилися, і на Ісуса зійшов Святий Дух, який набув форми білого голуба. Тоді усі присутні й переконалися, що Ісус справді є Син Божий. Тому свято також відоме під назвою Богоявлення.

Вчинок Ісуса положив початок того, що обряд хрещення став священним та обов'язковим для кожного християнина, адже цей ритуал здійснив навіть він – Син Божий. З того часу християни вірять, що вода в річці Йордан щороку на Водохрещу змінює свою течію.

Традиції Водохреща

Головний символ Водохреща – свята вода. Віряни освячують її в церкві цього дня. Вважається, що вона зберігається протягом цілого року і є цілющою.

Наші предки вживали її за різних потреб: пили при хворобах, наносили на хворі місця, окроплювали домівки, зрошували поля під час посіву тощо.

Наразі ж віруючі використовують її для пиття, дають домашнім тваринам, вмиваються святою водою, а також розбризкують у власній оселі.

Також на свято Водохреща в українців прийнято вирізати ополонку у формі хреста в льоді на водоймах. Священики освячують воду на річках і озерах. Після подібного ритуалу віруючі поринають у воду, таким чином наслідуючи Христа.

Зі святом Водохреща також пов'язані деякі заборони:

Варто також додати, що не слід купатися на Водохрещу тим людям, які мають проблеми зі здоров'ям.

Також суворо заборонено занурюватися в ополонці людям, що знаходяться у стані алкогольного сп'яніння.

Крім того, категорично забороняється в цей день занурюватися в диких і необладнаних місцях, адже це небезпечно для життя. Купатися слід тільки в офіційних ополонках.

Раніше ми вже розповідали, коли тепер українці відзначатимуть Старий Новий рік. Також ми розповідали про зимові прикмети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News